Πορτογαλία: Αποχωρεί ο Σεντένο από το ΥΠΟΙΚ - Σε αναζήτηση προέδρου το Eurogroup

Αποχωρεί ο Σεντένο από το ΥΠΟΙΚ - Σε αναζήτηση προέδρου το Eurogroup

Μετά από πέντε χρόνια στη θέση του επικεφαλής της πορτογαλικής οικονομίας, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι ο Μάριο Σεντένο θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή στις 15 Ιουνίου.

Διάδοχος του σημερινού επικεφαλής του Eurogroup, αναλαμβάνει ο Ζοάο Λεαο, υπουργός αρμόδιος για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Jornal Economico, ο Σεντένο -ενδεχομένως- να μεταπηδήσει στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, καθώς η θητεία του τωρινού προέδρου ολοκληρώνεται σύντομα.

«Η ζωή κάνει κύκλους και θέλω δημοσίως να εκφράσω ότι κατανοώ και σέβομαι το ότι ο δρ. Μάριο Σεντένο θέλει να ανοίξει έναν νέο κύκλο στη ζωή του», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ανακοίνωση.

«Την Πέμπτη, θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Eurogroup για την απόφασή μου να μην επιδιώξω μία δεύτερη θητεία, καθώς στις 15 Ιουνίου θα παραιτηθώ από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας», σημείωσε. «Με την ίδια ευκαιρία, την Πέμπτη θα ξεκινήσω την πρόσκληση στους υποψηφίους και θα περιγράψω την διαδικασία της εκλογής, που προγραμματίστηκε για τις 9 Ιουλίου», ανέφερε ο Σεντένο μέσω Twitter. 

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο και για την αλλαγή προέδρου στο Eurogroup σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφού πέντε χώρες (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και Φινλανδία) απορρίπτουν την πρόταση.

Ο Σεντένο είχε έρθει σε ρήξη εδώ και αρκετό καιρό με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα λόγω της στήριξης την οποία παρείχε το κράτος στην τράπεζα Novo Banco. Ο πρωθυπουργός είχε εκτεθεί στη πορτογαλική βουλή όταν φάνηκε να μην γνωρίζει τίποτα για θέμα κατά την σχετική ερώτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Ρούι Ρίο.

Ο Σεντένο ο οποίος στα μέσα Μαΐου συναντήθηκε με τον Κόστα είχε παραδεχθεί το λάθος του να μην ενημερώσει τον προϊστάμενο του. Επί της ουσίας όμως είχε υπερασπιστεί την βοήθεια στην τράπεζα βάση σχεδίου στήριξης το οποίο είχε εκπονηθεί κατά την χρεοκοπία της Espirito Banco από την οποία προέκυψε η Novo Banco.