Αποχωρεί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα

Αποχωρεί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα

Ο Υπουργός Εξωτερικων των ΗΠΑ Μάικ Πομπεο ανακοίνωσε ότι ο Τέρι Μπρανσταντ πρεσβευτής της χώρας στη Κίνα αποχωρεί μετά από τρία χρόνια στη θέση αυτή, εν μέσω μάλιστα μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου για τις σχέσεις των δύο χωρών. 

"Θέλω να ευχαριστήσω τον Τέρι Μπρανσταντ για την θητεία του ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα" έγραψε ο Πομπεο ο οποίος δεν ανέφερε ούτε τους λόγους της αποχώρησης του πρώην κυβερνήτη της Αϊόβα, ούτε τον αντικαταστάτη του. 

Ο Ρεπουμπλικανός Μπράνσταντ από τους μακροβιότερους κυβερνήτες στην ιστορία των ΗΠΑ, υπήρξε από τους πρώτους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Τραμπ, το 2016. Όταν εξελέγη ο Τραμπ του ανέθεσε τη θέση του πρεσβευτή της χώρας στο Πεκίνο, δεδομένου ότι ο πρώην κυβερνήτης είχε προσωπικές σχέσεις ετών με τον σημερινό πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ από τη δεκαετία του 80'. 

Το 2017, λίγο πριν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του ο Μπράνσταντ, το Πεκίνο τον είχε χαρακτηρίσει "παλιό καλό φίλο της Κίνας". Παρόλα αυτά η προσωπική σχέση του απερχόμενου πρεσβευτή με τον Σι Τζινπινγκ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αν κάνει κανείς υπόψη ότι οι σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες.