Αποχωρεί και ο επικεφαλής του κρατικού ταμείου διαχείρισης πλούτου της Τουρκίας

Αποχωρεί και ο επικεφαλής του κρατικού ταμείου διαχείρισης πλούτου της Τουρκίας

Ο Ζαφέρ Σονμέζ, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ταμείου πλούτου της Τουρκίας, αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης Χακάν Ατίλα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ο λόγος για την παραίτηση του Σονμέζ και του Ατίλα, δύο στελεχών που διορίστηκαν από τον γαμπρό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος ήταν Υπουργός Οικονομικών μέχρι την παραίτησή του το Νοέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι ο Ατίλα είχε φυλακιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο του στο σχέδιο παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν μέσω της τράπεζας Halkbank. 

Ο Σονμέζ ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή εδώ και δυο χρόνια επέβλεψε την εξαγορά της Turkcell του μεγαλύτερου φορέα κινητής τηλεφωνίας του έθνους και προχώρησε στις συγχωνεύσεις των κρατικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Παράλληλα το ταμείο ελέγχει το μερίδιο του τουρκικού δημοσίου στις τράπεζες Ziraat και Halkbank, τις Τουρκικές Αερογραμμές (THY), την Ανώνυμη Εταιρεία Αγωγών και Μεταφοράς Πετρελαίου (BOTAŞ), την Ανώνυμη Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων (TPAO), την PTT,  την Ανώνυμη Εταιρεία Δορυφορικών Επικοινωνιών και Καλωδιακής Τηλεόρασης Türksat και την Eti Maden.

Το Ταμείο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα ασιατικά αναπτυξιακά fund όπως το Temasek της Σιγκαπούρης ή το Khazanah Nasional της Μαλαισίας και φέρεται να έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.