Αποχωρεί η Αφρικανική Διοίκηση των ΗΠΑ από τη Γερμανία

Αποχωρεί η Αφρικανική Διοίκηση των ΗΠΑ από τη Γερμανία

Το Πεντάγωνο ζήτησε από τους επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των ΗΠΑ (AFRICOM) να ετοιμάσει σχέδια αποχώρησης από την έδρα της στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, σύμφωνα με τον διοικητή των δυνάμεων.

"Η αφρικανική διοίκηση αναμένεται να μετεγκατασταθεί", δήλωσε ο αρχηγός της Στίβεν Τάουνσεντ. "Θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το κράτος υποδοχής και τους αφρικανούς εταίρους μας, τις οικογένειες και τις δυνάμεις μας σε όλο τον κόσμο" πρόσθεσε.

Η μετεγκατάσταση της AFRICOM εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης που προωθεί το Πεντάγωνο για τις δυνάμεις που βρίσκονται στη Γερμανία.

Προ ημερών. ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αποσύρει συνολικά 11.900 στρατιώτες από τη Γερμανία και θα μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτής της δύναμης στο Βέλγιο και στην Ιταλία. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να αναδιατάξουν δυνάμεις τους στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για το καθεστώς τους, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο μήνα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περιορίσει σε 25.000 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν τηρεί τον στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ σε εμπορικά θέματα.

Ο Έσπερ είπε ότι οι πρώτες μετακινήσεις στρατιωτών από τη Γερμανία προς άλλες χώρες ενδέχεται να γίνουν εντός των επόμενων εβδομάδων. Αυτή η επιχείρηση αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων είναι πιθανόν να κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, παραδέχτηκε.