Αποχή των δικηγόρων την Πέμπτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους την προσεχή Πέμπτη (από 12 μμ έως 3μμ) και πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο θέατρο «Ακροπόλ» στην Αθήνα την ίδια μέρα αποφάσισαν οι δικηγόροι στην Πρωτεύουσα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε ότι η κινητοποίηση γίνεται με αίτημα την άμεση κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, καθώς, όπως σημείωσε η νομοθέτηση της καταβολής του οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των πολιτών, που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Ανέφερε ακόμα ότι η επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε, για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, είναι αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και την νομολογία των δικαστηρίων.

Ο κ. Βερβεσός γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και προανήγγειλε ότι εάν δεν καταργηθεί το εν λόγω δικαστικό ένσημο, ο ΔΣΑ θα προχωρήσει σε στοχευμένες αποχές από τις δίκες που συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο.