Aπόβαση σε λιμάνια - υποδομές από την Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Development Finance Corporation

Aπόβαση σε λιμάνια - υποδομές από την Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζει η Development Finance Corporation (DFC) σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets.

H DFC έγινε γνωστή στην ελληνική αγορά από το επενδυτικό πρόγραμμα που εκπονεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη των Ναυπηγείων και το «λανσάρισμά» τους στη διεθνή αγορά, ως ενός ανταγωνιστικού και πολλά υποσχόμενου ναυπηγείου, το οποίο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.​ ​

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές με βαθιά γνώση των κινήσεων της DFC στην ελληνική αγορά «η DFC ήδη έχει επιλέξει τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας στους οποίους θα επενδύσει. Οι υποδομές σε λιμάνια και μεταφορές εμπορευμάτων αποτελούν κομβικούς τομείς, στους οποίους θα δούμε επενδύσεις της επενδυτικής τράπεζας. Οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, και η αυξανόμενη Ρωσική και Κινεζική επιρροή στα λιμάνια της χώρας, καθιστούν τις επενδύσεις στο Λιμάνι του Βόλου, της Ηγουμενίτσας και αλλού στρατηγική επιλογή. Στα λιμάνια αυτά μπορούν να δημιουργηθούν διαμετακομιστικά κέντρα, τα οποία θα αναβαθμίσουν τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια».

Γιατί όμως αποφασίζει η DFC να επενδύσει τώρα στην Ελλάδα; Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως «η Ελλάδα έχει προσελκύει ενδιαφέρον από επενδυτές. Κάτι που φαίνεται από τη Microsoft, την Pfizer, την Amazon Web Services. Η ελληνική οικονομία έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης» και προσθέτουν πως «οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αιγαίο, δημιουργούν την ανάγκη να αυξηθεί το αμερικανικό αποτύπωμα στη χώρα. Άλλωστε οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί, υπάρχει σταθερή πολιτική και φιλοεπενδυτικός προσανατολισμός. Άρα οι λόγοι αυτοί είναι αρκετοί».

Ποιοι άλλοι τομείς έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» της DFC​; Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν πως «ο κλάδος της ενέργειας είναι στη λίστα του ενδιαφέροντος. Ωστόσο, ​το βάρος σε πρώτη φάση θα ​πέσει στα λιμάνια, τις υποδομές και στη δημιουργία διαμετ​ακομιστικών κέντρων».  

​Ή​δη από το τέλος του προηγούμενου έτους η DFC προωθεί συντονισμένα ένα πρόγραμμα επενδύσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Οι κινήσεις με την υπογραφή συμφωνιών στο Κόσοβο, στη Σερβία, αλλά και στο Ισραήλ είναι σαφές πως έχουν σαφώς γεωπολιτικά χαρακτηριστικά.

Δεν είναι όμως μόνο οι ​ σχεδιαζόμενες ​επενδύσεις της DFC που ​ αντικατοπτρίζουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets έως τις αρχές του 2022 αναμένεται να ανακοινωθούν αμερικανικά hub και επενδυτικά προγράμματα, που ως επίκεντρό τους θα έχουν τη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή της πόλης δεν είναι τυχαία, καθώς η συμπρωτεύουσα αναμένεται να αναβαθμιστεί και να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. ​Ο τομέας ​που ​αναμένεται να ​προσελκύσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών είναι η τεχνολογία, εκτός των υποδομών που ήδη προαναφέρθηκαν.

​Όλα δείχνουν ότι μετά τις Pfizer, Microsoft, Amazon Web Services, το τρέχον έτος αναμένεται να είναι έτος εξελίξεων με την τοποθέτηση αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.