Από το ζενίθ στο ναδίρ οι μετοχές της Coinbase και της Robinhood

Από το ζενίθ στο ναδίρ οι μετοχές της Coinbase και της Robinhood

Από τα σημαντικότερα χρηματιστηριακά γεγονότα του περασμένου έτους, ήταν η είσοδος στη Wall Street, δυο εμβληματικών εταιρειών της νέας χρηματιστηριακής εποχής και των νέων χρηματιστηριακών συνηθειών. Της Coinbase και της Robinhood.

Η πρώτη από το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων και η δεύτερη από το οικοσύστημα της γενιάς των επενδυτών που ενεργοποιήθηκαν από το 2020 και μετά. Με την πρώτη να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια cryptos και με τη δεύτερη να είναι η πλέον δημοφιλής πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Με την πρώτη να αποτελεί ένα εργαλείο έστω και έμμεσης επένδυσης στα cryptos και με τη δεύτερη να συμβολίζει τη δυναμική των ψηφιακών επενδυτών.

Η υποδοχή που είχαν επιφυλάξει οι επενδυτές τόσο στη Coinbase Global, Inc (COIN), όσο και στη Robinhood Markets, Inc. (HOOD), στο Χρηματιστήριο του Nasdaq ήταν παροιμιώδης.

Η μετοχή της COIN με τιμή αναφοράς από το Nasdaq στα $251, άνοιξε στα $381, εκτοξεύτηκε στα $429,54 για να κλείσει την πρώτη μέρα στα $328,28. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της COIN έφτασε τα $100 δισ., τη στιγμή που η αντίστοιχη αξία του ICE, του μητρικού ομίλου του Χρηματιστηρίου Αξιών της Νέας Υόρκης, που κυμαινόταν στα $67 δισ. Και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία της COIN, τον Σεπτέμβριο του 2021 ανερχόταν στα $6 δισ.

Η δε μετοχή της HOOD, από τα $33,25 βρέθηκε στα $85 για να κλείσει στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης της στα $70,39.

Τι είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών;

Η νεωτερικότητα, η διαφορετικότητα και η δυναμικότητα, που αντιπροσώπευαν οι εταιρείες, σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα με την οποία τις αντιμετώπιζαν οι παλαιοί, συμβατικοί και κλασσικοί επενδυτικοί οίκοι.

Η Coinbase διακρατούσε στη θεματοφυλακή της, τον Απρίλιο του 2021, το ενεργητικό 56 εκατ. μικροεπενδυτών και διαχειριζόταν το μεγαλύτερο χρηματιστήριο για ψηφιακά νομίσματα στις ΗΠΑ. Μία δραστηριότητα που είχε απογειωθεί εκείνη την περίοδο μαζί με την τιμή του bitcoin και των υπόλοιπων cryptos. Το ενεργητικό στην πλατφόρμα της COIN εκτιμάτο τότε γύρω στα $223 δισ., αντιπροσωπεύοντας μερίδιο αγοράς στα cryptos, της τάξης του 11%. Το liberalmarkets, είχε φιλοξενήσει μια σειρά από σχετικά άρθρα όπως: Το Coinbase μπαίνει στο Nasdaq και τα κρυπτονομίσματα στο... «σύστημα» και τo IPO του Coinbase εκτινάσσει τα κρυπτονομίσματα στα ύψη.

Η Robinhood από την πλευρά της, ήταν ο Ρομπέν των Δασών των μικροεπενδυτών, που οδήγησε μια ολόκληρη γενιά νέων επενδυτών στο να πιστέψει ότι το trading είναι μια απλή, εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία. Στο liberalmarkets, είχαμε γράψει σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι η Robinhood είχε μετατρέψει το trading σε ένα είδος gaming για τους πελάτες της. Επιπλέον η Robinhood αποτέλεσε ένα πρότυπο διαδικτυακών συναλλαγών χωρίς προμήθεια για τους συναλλασσόμενους, αφού πληρωνόταν από τις μεγάλες χρηματιστηριακές για τη ροή των εντολών των πελατών της, που τους διοχέτευε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί το σύστημα σε ένα φρενήρη ρυθμό συναλλαγών. Σχετικά άρθρα: O Ρομπέν των Δασών εισβάλει στο Χρηματιστήριο της Νέας ΥόρκηςΗ RobinHood πήρε το τόξο της και άρχισε το κυνήγι

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αμφότερες οι μετοχές, άρχισαν να διαπραγματεύονται στο Nasdaq, κοντά στο peak των αγορών. Η HOOD, όταν γινόταν το μεγάλο πάρτι με τις μετοχές χαμηλής αξίας και αμφίβολης δυναμικής, μέσω ενός ιδιότυπου κερδοσκοπικού ακτιβισμού και η COIN όταν το bitcoin βρισκόταν τα $64.830 και όλοι έτρεχαν για να αγοράσουν, ώστε μην μείνουν έξω από τον χορό.

Δηλαδή προχώρησαν στα ΙΡOs τους, την εποχή της ακραίας αισιοδοξίας, της υπέρμετρης απληστίας, της απουσίας ρίσκου και της απέραντης ευδαιμονίας. Τις ημέρες, που μια ολόκληρη νέα γενιά μικροεπενδυτών τοποθετούσε ακόμα και τα κρατικά επιδόματα που ελάμβανε λόγω της πανδημίας, στα χρηματιστήρια και στα κρυπτονομίσματα.

Σήμερα, την εποχή της χρηματιστηριακής «κάθαρσης», που ακολούθησε για πολύ σοβαρούς λόγους την εποχή της χρηματιστηριακής ευτυχίας και του φόβου από μη συμμετοχή στο πάρτι της ανόδου, που έχουμε συνηθίσει να το λέμε FOMO, δηλαδή «Fear of missing out», η πορεία και των δυο μετοχών, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν.

H μετοχή της Coinbase Global διαπραγματεύεται στα $122,55, έχοντας καταγράψει ζημίες της τάξης του 72% από τα υψηλά της, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα.

Με τη μετοχή να διατηρείται χαμηλότερα από τους κινητούς μέσους όρους (ΚΜΟ) των 5, 10,20,50 και 100 ημερών, φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολα να επανέλθει σύντομα σε ανοδική τροχιά. Πιθανή αναστροφή θα υπάρξει μόνο, αν μεταβληθεί γενικότερα η συμπεριφορά του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων.

Η μετοχή της Robinhood Markets διαπραγματεύεται στα $9,81, έχοντας καταγράψει ζημίες της τάξης του 88,5% από τα υψηλά της, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα.

Με τη μετοχή να διατηρείται χαμηλότερα από τους κινητούς μέσους όρους (ΚΜΟ) των 5, 10,20,50, 100 και 200 ημερών, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν η μετοχή θα μπορέσει να ανακάμψει. Eιδικά μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για τη μείωση του προσωπικού της κατά 9%.