Από τη Μέκκα μέχρι το Βατικανό ματαιώνουν το προσκύνημα

Από τη Μέκκα μέχρι το Βατικανό ματαιώνουν το προσκύνημα

Όλο και περισσότερες χώρες και εκκλησίες αποφασίζουν τη διακοπή των λειτουργιών εξαιτίας  του κορονοϊού ή λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του. Από τους Αγίους Τόπους, μέχρι τη Μέκκα, το Παρίσι και το Βατικανό θρησκευτικοί ηγέτες και αρμόδιες αρχές επιδιώκουν να αποτρέψουν την προσέλευση των πιστών.

Στην Κερμπάλα, την ιερή πόλη των σιιτών στο Ιράκ, ανακοινώθηκε η ακύρωση της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής, όπως είχε αποφασιστεί και την προηγούμενη εβδομάδα. Τις ιερές πόλεις για τους σιίτες, Κερμπάλα και Νατζάφ, επισκέπτονται εκατοντάδες προσκυνητές από το Ιράκ όσο και από το εξωτερικό.

Σε αναστολή του προσκυνήματος στις ιερές πόλεις της Μέκκα και της Μεντίνα έχει ήδη προχωρήσει το Ριάντ λόγω του ιού και στο πλαίσιο αυστηροποίησης των μέτρων για είσοδο πολιτών από τον Περσικό Κόλπο, την Κίνα, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του αρχιραβίνου του Ισραήλ ότι για την προστασία από τον κορονοϊό οι πιστοί, που προσέρχονται στις συναγωγές δεν θα πρέπει να αγγίζουν και να φιλούν το Μεζουζά, τη θήκη δηλαδή που περιέχει περγαμηνές με στίχους από την Τορά που υπάρχει εντοιχισμένη σε αυτές αλλά και σε πολλά σπίτια και στη συνέχεια φιλάνε τα δάχτυλά τους. Στη Ραμάλα στους Αγίους Τόπους οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απολυμάνσεις χριστιανικών εκκλησιών αλλά και μουσουλμανικών τζαμιών.

Στο Παρίσι, καθολικές εκκλησίες έθεσαν σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα, απαγορεύοντας τις χειραψίες, το «ιερό ύδωρ» και τη θεία κοινωνία στο στόμα από το χέρι του ιερέα.

Ενδεικτικό είναι πως την περασμένη Κυριακή πιστοί άρχισαν να συρρέουν στην εκκλησία της Notre Dame για την λειτουργία, αλλά οι αξιωματούχοι την ακύρωσαν, δηλώνοντας ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να μην εξελιχθεί η θρησκευτική συγκέντρωση σε «σημείο μόλυνσης».

«Δεν ματαιώνουμε τον τρόπο με τον οποίο προσευχόμαστε, αλλά παίρνουμε μέτρα για να βοηθήσουμε ώστε να στρέψουμε την προσοχή όλων στην πρόληψη», είπε ο ιερέας Φιλίπ Νεούζ, ο οποίος έκανε το κήρυγμα.

Ακόμη και οι χώροι στο Βατικανό έκλεισαν για το κοινό και ο Πάπας διαβάζει πλέον μέσω διαδικτύου τα μηνύματά του. «Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση των Παπικών «επισκόπων».

Σύμφωνα με διάταξη της κυβέρνησης της Ιταλίας, οι χώροι λατρείας παραμένουν μεν ανοικτοί αλλά οι θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι ή βαφτίσεις έχουν απαγορευτεί.

Εξάλλου σε δεκάδες καθολικές εκκλησίες ανά τον κόσμο έχουν σταματήσει να γεμίζουν τις κρίνες στις εισόδους που περιέχουν όπως αναφέρουν αγιασμό και σύμφωνα με το τελετουργικό οι πιστοί βουτούν σε αυτές τα δάχτυλά τους πριν κάνουν το σταυρό τους και εισέλθουν στο χώρο.

Σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής για τον κορονοϊό και τα σχετικά μέτρα προφύλαξης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η επιστήμη και ο λόγος που μας δόθηκε από το θεό απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας από την ασθένεια. Να αποφύγουμε να γίνουν οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης της νόσου».

Και προσθέτει: «Η τήρηση των βασικών βημάτων προφύλαξης όπως συνίσταται από τις υγειονομικές αρχές δεν είναι απλώς λογική αλλά και συνετή. Στην πραγματικότητα είναι μία πράξης αγάπης».

AP Photo/Andrew Medichini