Από επόμενη εβδομάδα το σχέδιο για σταδιακή άρση του lockdown - Πάνω από 4.000 οι νοσηλευόμενοι

Από επόμενη εβδομάδα το σχέδιο για σταδιακή άρση του lockdown - Πάνω από 4.000 οι νοσηλευόμενοι

Στις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή άρση του δεύτερου lockdown στην χώρα, ανάλογα φυσικά με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και εφόσον καταγραφεί αποκλιμάκωση τόσο στα νέα κρούσματα όσο και στις διασωληνώσεις.

Τα παραπάνω έκανε σαφή σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ νωρίτερα την Παρασκευή στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος έκανε λόγο για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα υπό προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλείει παράταση του απαγορευτικού.

Στην κυβέρνηση πάντως είναι απολύτως σαφές πως «η 1η Δεκέμβρη δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για άρση των περιοριστικών μέτρων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωί ο Στέλιος Πέτσας κι όλα αυτά καθώς προβληματίζει η μη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Πιο αναλυτικά, η Βάνα Παπαυευαγγέλου, κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ανέφερε πως «προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλάδα». «Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαυευαγγέλου.

Η λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε παράλληλα πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid-19 στα νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 4.000 σε απλές κλίνες, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση».

Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται επίσης μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 45 έτη.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο», σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα lockdown να μην είναι απαραίτητα.

Ν. Χαρδαλιάς: Παραμένει υψηλό το επιδημολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Επίσης, ερωτηθείς για τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε σούπερ μάρκετ τόνισε ότι «καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει για συρροές σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία της έρευνας που επικαλείστε».

Για τα Ιωάννινα απάντησε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου και ότι σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως όταν οι πολίτες και η πολιτεία συνεργάζονται τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιορισθεί.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης, τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στα βόρεια χερσαία σύνορα, ανακοινώνοντας ότι η είσοδος θα είναι εφικτή μόνο το διάστημα από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, καθώς και ότι η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο για Έλληνες πολίτες ή πολίτες κρατών μελών της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανάφερε:

1. Από τον Προμαχώνα η διέλευση θα επιτρέπεται από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

2. Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα.

3. Από τους μεθοριακούς σταθμούς των Ευζώνων και των Κήπων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε Έλληνες πολίτες, για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις, από τις 7 έως τις 11 το βράδυ. Οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

4. Από τα μεθοριακά περάσματα σε Νυμφαίο, Ορμένιο και η Εξοχή ΘΑ είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

5. Ο μεθοριακός σταθμός της Κρυσταλοπηγής από σήμερα παραμένει κλειστός.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως από όλους τους μεθοριακούς σταθμούς όσοι εισέρχονται θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό, που έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 72 ώρες.

Στ. Πέτσας: Σε φάσεις η σταδιακή επάνοδος σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου

Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε  πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», και πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως σημείωσε ως προς την άρση του lockdown θα ξεκινήσει από το πεδίο, το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση. «Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα σε όσους είχαν μείωση στο εισόδημά τους λόγω της πανδημίας. Και τους στηρίζει δίνοντας 24 δισεκατομμύρια ευρώ».

Διαβάστε ακόμα:

- Αθ. Τσακρής: «Άπιαστο ενδεχόμενο να λήξει το lockdown τη 1η Δεκεμβρίου»

- Διπλό αρνητικό ρεκόρ με 72 νεκρούς και 519 διασωληνωμένους - 2.581 τα νέα κρούσματα

- Μείωση 25% του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης την τελευταία εβδομάδα