Από εβδομάδα οι κρίσιμες αποφάσεις για το Πάσχα - Προτεραιότητα η πίεση στο σύστημα υγείας

Από εβδομάδα οι κρίσιμες αποφάσεις για το Πάσχα - Προτεραιότητα η πίεση στο σύστημα υγείας

Μετατίθεται για την άλλη βδομάδα η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το Πάσχα καθώς και για οποιοδήποτε άλλη χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων, αφού η έως τώρα εικόνα από την εξέλιξη της πανδημίας προκαλεί προβληματισμό. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της καθηγήτριας παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας, Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, η οποία επισήμανε ότι «καταγράφεται μία αργή και βασανιστική μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης».

Η Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η μείωση αυτή εξελίσσεται πιο αργά από το αναμενόμενο, εκτιμώντας ότι και η επόμενη εβδομάδα θα κυλήσει με τα ίδια αποθαρρυντικά στατιστικά, δηλαδή πολλές νοσηλείες, πολλές διασωληνώσεις και υψηλό αριθμό θανάτων εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νοσηλευόμενων. Η καθηγήτρια ανέφερε πως θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 17 μέρες για να δούμε αποσυμπίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ενδεικτική άλλωστε ήταν και η απάντηση του επίκουρου καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το αν θα επιτραπούν οι περιφερειακές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα ανέφερε πως «για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας». Εξήγησε, δε, ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι καθοριστικό στοιχείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων κάτι που «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει», κατέληξε.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει «εύθραυστη σταθεροποίηση», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%».

Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για τις όποιες αποφάσεις θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα. Μάλιστα, είναι πιθανό να μην ληφθεί καμιά απόφαση κατά συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στα μέσα της εβδομάδας ώστε οι ειδικοί να εκτιμήσουν την εξέλιξη της πανδημίας την Παρασκευή.  Μάλιστα ο καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, εξήγησε πως οι μεταλλάξεις είναι αυτές που έχουν δώσει τέτοια ένταση στο τρίτο κύμα της πανδημίας, χαρακτηριστικά του οποίου στη χώρα μας είναι η μικρή αυξητική τάση - που το κάνει διαχειρίσιμο - αλλά ταυτόχρονα και η πολύ μεγάλη διάρκεια, που το κάνει ιδιαιτέρως κουραστικό και αυξάνει την κόπωση στην κοινωνία. 

Αρνητικοί στην οποιαδήποτε χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων, εμφανίστηκαν οι λοιμωξιολόγοι σημερινή κατά τη σημερινή συνεδρίαση, βάζοντας φρένο στις προσδοκίες για επαναλειτουργία φροντιστηρίων τη Δευτέρα και εξομάλυνσης της λειτουργίας του λιανεμπορίου χωρίς να χρειάζεται να κλείσει ο πελάτης ραντεβού με το κατάστημα. Αρνητική, επίσης, ήταν η εισήγησή τους και για τα κέντρα αισθητικής και τα εμπορικά καταστήματα. Δεκτή έκανε η κυβέρνηση την εισήγηση των ειδικών. 

Ανοίγουν με click away τα καταστήματα στην Κοζάνη - Επαναλειτουργούν με self-tests οι σχολές οδηγών

Στο μεταξύ την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην ΠΕ Κοζάνης από τη Δευτέρα 19 Απριλίου με τη μέθοδο click away, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. 

Αποφασίστηκε επίσης να ανοίξουν οι σχολές οδηγών τη Δευτέρα 19/4, ενώ «κλειδί» στο άνοιγμα τους είναι τα self tests. Ως εκ τούτου από Δευτέρα επαναλειτουργούν με υποχρεωτικό διπλό self test για τους εργαζόμενους και τους εξεταζόμενους με τεστ ένα 24ωρο πριν. Επίσης η διενέργεια των εξετάσεων θα γίνεται με ραντεβού ανά μία ώρα τήρηση κανόνων προστασίας δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν οι Θάσος, δήμος Μαρώνειας Σαπών, Κύθνος, Διδυμότειχο, Πίδνας Κολινδρού, δήμος Καβάλας, δήμος Βόλου, δήμος Συντικής Σερρών, δήμος Βόρειων Τζουμέρκων. Αντίθετα, από το «βαθύ κόκκινο» βγαίνουν από Δευτέρα οι Μύκονος, Λέρος και οι δήμοι Καρύστου και Κύμης, Σκύρος, δήμος Λοκρών, Αγκίστρι, Κύθηρα, Ύδρα».