ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1950η
Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

Από Δευτέρα η πλατφόρμα για τα μαζικά rapid tests - Αυστηρότερα τα τοπικά lockdown

Από Δευτέρα η πλατφόρμα για τα μαζικά rapid tests - Αυστηρότερα τα τοπικά lockdown

Όλα της τα «όπλα» ενεργοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, θέτοντας σε εφαρμογή πιο σκληρά τοπικά lockdown, ενώ ξεκινά και το σχέδιο μαζικών rapid test μέσω δηλώσεων συμμετοχής στην πλατφόρμα testing.gov.gr, που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην καταγραφή του επιπέδου της διασποράς,

Σε αυστηρότερο lockdown τέθηκαν από χθες οι Ελευσίνα, Ασπρόπυργος και Μάνδρα στη Δυτική Αττική και από σήμερα τίθεται στο ίδιο καθεστώς και η Κοζάνη. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έδειξαν πως τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να αποφορτίσουν το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στις συγκεκριμένες περιοχές.. 

Στο μικροσκόπιο των αρχών για πιο αυστηρά μέτρα βρίσκονται και άλλες Περιφέρειες της Μακεδονίας, ενώ ενδεικτικό της ανησυχίας που διατηρείται για αυτές τις περιοχές είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού το Σάββατο στη βόρεια Ελλάδα.

Η μαζική πραγματοποίηση rapid test σε τυχαία «τμήματα» του πληθυσμού θα είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο στη «φαρέτρα» των ειδικών, αφού θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν με πολύ πιο συγκεκριμένο τρόπο το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊού στον πληθυσμό και ιδιαίτερα το ποσοστό των ασυμπτωματικών.

Όπως ανακοίνωσε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ  Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία, στην πλατφόρμα testing.gov.gr, που θα ενεργοποιηθεί από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα υποβάλλονται οι δηλώσεις συμμετοχής των πολιτών για δωρεάν έλεγχο covid-19 σε όλη την επικράτεια με στόχο να περιοριστούν οι συρροές κρουσμάτων.

Πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού» εξήγησε ο καθηγητής.

«Η στρατηγική μας, όπως γνωρίζετε, για δωρεάν τεστ μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνει κατ' αρχήν όλους τους ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με covid-19, όπως είναι οι νοσοκομειακοί και οι έλεγχοι στα Κέντρα Υγείας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο αντιμετώπισης συρροών, αλλά και τους προληπτικούς ελέγχους «για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής σε ευάλωτες ομάδες».

«Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τη νέα πλατφόρμα που θα ξεκινήσει την λειτουργία της τη Δευτέρα το βράδυ.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Οι πολίτες θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα τεστ από τις 21 Δεκεμβρίου και στις 26 Δεκεμβρίου, όσοι δηλώσουν συμμετοχή, θα ειδοποιούνται για την ώρα και τον τόπο προσέλευσής τους προκειμένου να μεταβαίνουν στα σημεία διενέργειας δωρεάν ελέγχου από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα όπου θα συμπληρώνονται βασικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου κλπ. βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση testing.gov.gr. 

Εν συνεχεία θα αποστέλλεται μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης στον τηλέφωνο που έχει δώσει ο πολίτης και όταν θα γίνεται η επαλήθευση θα στέλνεται νέο μήνυμα για το χρόνο και την τοποθεσία διεξαγωγής του rapid tests.

Η επιλογή θα είναι τυχαία μέσω αλγόριθμου, χωρίς κάποιο κριτήριο και προβλέπεται η πρώτη ομάδα των 12.000 πολιτών να προσέλθει σε ένα εκ των κέντρο για τεστ κορονοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή, από τα 368 σημεία ελέγχου, τα 260 σημεία εξέτασης θα είναι σε Κέντρα Υγείας. Άλλα 98 σημεία εξέτασης θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και άλλα 18 σημεία θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία.

«Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας. Ο σωστός τρόπος να κάνετε τεστ δωρεάν είναι μέσω του θεράποντος ιατρού σας» διευκρίνισε ο καθηγητής.  

Αυστηρότερο lockdown από αύριο στην Κοζάνη

Αυστηροποίηση του lockdown και εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν στη Δυτική Αττική ανακοίνωσε σήμερα για την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα στις 6 το πρωί. 

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς στην Κοζάνη υπάρχουν 397 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων τα 91 νοσηλεύονται. Από τις ιχνηλατήσεις προέκυψαν 816 επαφές υψηλού ρίσκου. Υπό αυτές τις συνθήκες τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα στις 6 το πρωί και για 7 ημέρες, οπότε θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση έχουν ως εξής:

- Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων.

- Αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

- Προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

- Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

- Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

- Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα,  ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των  μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά 3 ημέρες.

- Άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται  εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.  

Σταθερά πτωτικά τα κρούσματα, 96 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Στο μεταξύ στα 916 ανήλθαν χθες τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή του από επιπλοκές της νόσου 96 ασθενείς, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 527, με το σύνολο των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας να φτάνουν τους 4.044. 

Από τα 916 νέα κρούσματα, τα 186 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 245 στην Αττική. Στην Κοζάνη καταγράφηκαν 37 κρούσματα, στην Πιερία 34, στη Μαγνησία 46 και στη Λάρισα 39. Οι αριθμοί νέων διαγνώσεων είναι εμφανώς μειωμένοι σε σύγκριση με τις περασμένες εβδομάδας, όταν παρατηρούσαμε τριψήφιο αριθμό μολύνσεων σε σειρά Περιφερειών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων ανά Περιφέρεια:

Αττικής 262
Θεσσαλονίκης 186
Αιτωλοακαρνανίας 17
Αργολίδας 1
Αρκαδίας 1
Άρτας 2
Αχαΐας 9
Βοιωτίας 12
Γρεβενών 4
Δράμας 8
Έβρου 25
Εύβοιας 5
Ευρυτανίας 2
Ηλείας 1
Ημαθίας 11
Θάσος 1
Ιωαννίνων 2
Καβάλας 18
Καρδίτσας 18
Καστοριάς 1
Κιλκίς 9
Κοζάνης 37
Κορινθίας 10
Λακωνίας 10
Λάρισας 39
Λέσβου 23
Λευκάδας 2
Μαγνησίας 46
Μεσσηνίας 2
Νήσων 3
Ξάνθης 26
Πέλλας 16
Πιερίας 34
Πρέβεζας 1
Ρεθύμνου 2
Ροδόπης 14
Ρόδος 2
Σερρών 28
Τρικάλων 3
Φθιώτιδας 4
Φλώρινας 4
Χαλκιδικής 5
Χανίων 2
Χίου 7
Υπό διερεύνηση 6 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. Τα 5178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη. Οι 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των θανάτων, οι 1631 (40.3%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.