Από Δευτέρα η κατ' οίκον διάθεση των αντιικών χαπιών

Από Δευτέρα η κατ' οίκον διάθεση των αντιικών χαπιών

Από τη Δευτέρα ξεκινά η κατ' οίκον διάθεση των αντιικών χαπιών κατά του κορονοϊού σε ασθενείς άνω των 18 ετών με υποκείμενα νοσήματα, όπως έγινε γνωστό κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, «με θετικό rapid ή PCR test, ο γιατρός κάποιου μπορεί να κάνει αίτημα».

Για σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Επανέλαβε ότι η ανοσία αυξάνεται, καθώς 9,8 δισ. δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. 

Σε υψηλά επίπεδα οι νοσηλείες

 

Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει μεν μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, περίπου 5.000, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται για απλό κρυολόγημα.

Μίλησε και για ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των δασωληνομένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους ανέρχεται σε 96 νεκρούς κάθε μέρα.

Η Όμικρον ήρθε για να μείνει

 



Προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών τις προσεχείς τρεις - τέσσερις εβδομάδες», είπε η Β. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.

Σημείωσε ακόμα την άμεση ανάγκη εμβολιασμού μετά τη συμπλήρωση τριών μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Περνάμε σε επόμενη φάση σταθεροποίησης, υπογράμμισε η καθηγήτρια Λοιμωξιολοξίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι η Όμικρον ήρθε για να μείνει. 

Το «αποτύπωμα» της Όμικρον

 

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι παγκόσμια έχουν καταγραφεί 363 εκατ. μολύνσεις και 5,6 εκατ. θάνατοι.

Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 8% την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή περίπου 3,3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν αυξήθηκαν σημαντικά κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 8.500 θάνατοι ανά ημέρα.

«Παρατηρήσαμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους που έχουμε να δούμε από τον Αύγουστο και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

 

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, στην Ευρώπη αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 22%, ωστόσο οι θάνατοι μειώθηκαν περίπου 4%. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 10,3 εκατ. διαγνώσεις και 20.100 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Επίσης, 34 από τις 47 χώρες της Ευρώπης δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση άνω του 30% παρατηρείται σε 22 χώρες, ενώ σημαντική βελτίωση, σε ποσοστό πάνω από 30%, παρατηρείται σε πέντε χώρες.