Από 9 μέχρι 11 οι τηλεοπτικές άδειες, υποστηρίζει το ΕΣΡ

Από 9 μέχρι 11 οι τηλεοπτικές άδειες, υποστηρίζει το ΕΣΡ

«Stop» έβαλε το ΕΣΡ στις επιταγές της κυβέρνησης ώστε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες να γίνει το συντομότερο. Παρά τις «απειλές» του αρμόδιου Υπουργού, Νίκου Παππά η ηγεσία της ανεξάρτητης Αρχής (Αθανάσιος Κουτρουμάνος και Ροδόλφος Μορώνης) διευκρίνισαν –κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους από τη Διάσκεψη των Προέδρων ότι δεν μπορούν να δώσουν σαφές χρονοδιάγραμμα, αφού πρώτα θα πρέπει να οριστεί ο ακριβής αριθμός των αδειών και ακολούθως να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, Ροδόλφο Μορώνη, θα μπορούσαν να δοθούν συνολικά 9 άδειες (ειδησεογραφικές και θεματικές), οι οποίες με τις νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τις 11! Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης επέμεινε ότι η προκήρυξη και ο διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, ενώ σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών όρισε το εν λόγω διάστημα σε δύο με τρείς μήνες. Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο και το κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν για την ανάγκη διεξαγωγής διαγωνισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από όλες τις πλευρές κατατέθηκε ευθέως η διάθεση να τελειώνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Άλλωστε το ΣτΕ με την πρόσφατη απόφαση του ήταν σαφές ότι θα πρέπει να τελειώσει αυτό το καθεστώς».

Παρ' όλα αυτά, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ επέμειναν στη πρωινή δήλωση - απειλή του αρμοδίου Υπουργού, Νίκου Παππά περί ευθυνών του ΕΣΡ, με τον κ. Κουτρουμάνο να δηλώνει πως δεν αισθάνεται ότι  ούτε απειλείται ούτε ότι πιέζεται! Διαφωνία κυβέρνησης – ΕΣΡ υπήρξε και στο θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς οι κκ. Κουτρουμάνο ς- Μορώνης διέψευσαν ότι ο κ. Παππάς έχει παράσχει τα… απαραίτητα.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πηγαίνει χρονικά αρκετά πίσω, κατόπιν και των διευκρινίσεων της ηγεσίας της Αρχής. Όσο κι αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι το «πεδίο είναι πλέον διευκρινισμένο από πλευράς πιθανών προσφυγών ενστάσεων κ.λπ.», το ΕΣΡ εμφανίζεται να έχει διαφορετική άποψη, ενώ κυρίως απομένει να διευκρινιστεί ο αριμός το καναλιών. Ο οποίος θα προκύψει μετά από πρόταση του ΕΣΡ και απόφαση της κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη της αρχής.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: Sooc