Απίθανο να προχωρήσουμε στη 2η φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα
Ντόναλντ Τραμπ

Απίθανο να προχωρήσουμε στη 2η φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα

Ο Πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι θεωρεί απίθανο να προχωρήσει στην δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα είναι απίθανη, λέγοντας ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών «έχει υποστεί σοβαρή ζημιά» από τον χειρισμό του κορονοϊού από το Πεκίνο.

«Δεν το σκέφτομαι τώρα», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One για το ενδεχόμενο της δεύτερης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, λέγοντας ότι έχει «πολλά άλλα πράγματα στο μυαλό του».

«Θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει τον κορονοϊό, αλλά δεν τον σταμάτησαν. Το μόνο που έκαναν ήταν να σταματήσουν τον κορονοϊό από το μεταδίδεται στα υπόλοιπα τμήματα της Κίνας από την Ουχάν» είπε ο Τραμπ.  

Τον Μάιο, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λιου Χε και ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχαν συνομιλίες που αφορούσαν την πρόοδο στην εφαρμογή της λεγόμενης Φάσης 1 της εμπορικής συμφωνίας.

Στο κείμενο της πρώτης φάσης της συμφωνίας, το οποίο υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο, η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία. Αυτές οι επιπρόσθετες αγορές αυτές βασίζονται στο επίπεδο των κινεζικών εισαγωγών του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος. 

AP Photo/Andrew Harnik