Απερίφθη ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Απερίφθη ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Απερίφθη κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, η ένσταση αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας την οποία είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και η οποία αφορά τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων και το ασυμβίμβαστο της ιδιότητας του μέλους της επιτροπής και στη συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, με μέλος του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή της κυβέρνησης.

Την ένσταση συνταγματικότητας υπέβαλε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ο κ. Φορτσάκης υποστήριξε, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή προστατεύεται συνταγματικά και "δεν επιτρέπεται η μεταβολή, όσο διαρκεί η θητεία της, της διάρκειας της θητείας, ούτε η φωτογραφική μεταβολή του ασυμβίβαστου των μελών της".

"Εγείρετε θέμα συνταγματικότητας με στοιχεία πλασματικά και όχι πραγματικά", είπε απαντώντας στον κ. Φορτσάκη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης και τόνισε ότι, η Επιτροπή Ανταγωνισμού «δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή» και η πρόβλεψη που περιλαμβάνει για τη διάρκεια της θητείας των μελών της, «δεν αφορά τα υπάρχοντα μέλη», τα οποία, όπως είπε, θα ολοκληρώσουν την θητεία τους.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται από την τροπολογία και η οποία δεν υπήρχε έως τώρα στο νόμο, ενώ για όλες τις ανεξάρτητες αρχές προβλέπεται τέτοια διαδικασία.

"Ο υπουργός δεν ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις της Επιτροπής αλλά την εποπτεία που προβλέπεται από το νόμο", και τόνισε ότι, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ανεξάρτητες αρχές δεν πρέπει να έχουν «ίχνος πολιτικής επιρροής». Σημείωσε μάλιστα, ότι η συγγένεια πρώτου βαθμού, η συζυγική σχέση με πολιτικό πρόσωπο δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Αν έχετε πρόβλημα, να το πείτε».

Σε συζυγική σχέση στελέχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού με βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, είπε ότι πρόκειται για την Νίκη Κεραμέως, της οποίας ο σύζυγος Δημήτρης Λουκάς είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής.  

«Δεν κρύβουμε και τίποτα, όπως βλέπετε η σχέση είναι οφθαλμοφανής», είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος με χιούμορ στην εγκυμοσύνη της βουλευτού της Ν.Δ.

"Θεσπίζεται το ασυμβίβαστο του συζύγου μου", είπε παίρνοντας το λόγο επί προσωπικού η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως, υποστήριξε ότι, "ότι δεν υπάρχει πιο φωτογραφική διάταξη" και πρόσθεσε ότι "πρόκειται για πολιτική δίωξη".

"Εγώ κρίνομαι γιατί παντρεύτηκα και εσείς κρίνεστε για τις πράξεις σας", είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομίας.

Την άποψη ότι στόχος της τροπολογίας είναι να περάσουν σταδιακά οι αρμοδιότητες της επιτροπής στον υπουργό και στην αρμόδια γραμματεία του υπουργείου, διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Θέλετε να ελέγξετε τους μηχανισμούς για να παραμείνετε στην εξουσία" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Σταθάκης, έκανε δεκτή την πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλη και δεσμεύτηκε να αλλάξει η διάταξη της τροπολογίας για το όριο ηλικίας των μελών της Επιτροπής, και να μην καταλαμβάνει τους υπηρετούντες σήμερα πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεσμεύτηκε επίσης, ότι το θέμα του πειθαρχικού ελέγχου της επιτροπής θα αντιμετωπισθεί συναινετικά και η μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του υπουργού δεν θα αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ