Απερίφραστη καταδίκη της ΕΕ για την εκτέλεση του Ιρανού Ναβίντ Αφκαρί

 Απερίφραστη καταδίκη της ΕΕ για την εκτέλεση του Ιρανού Ναβίντ Αφκαρί
O Iρανός παλαιστής Νταβίντ Αφκαρί
Twiiter

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα την εκτέλεση του Ιρανού παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί που είχε κριθεί ένοχος ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν φρουρό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018, χαρακτηρίζοντας την θανατική ποινή «απάνθρωπη και βάναυση» τιμωρία.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση για την εκτέλεση του Αφκαρί του Σάββατο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίθετη στη θανατική ποινή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και σε όλες τις περιπτώσεις άνευ εξαιρέσεων» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν βασικό στοιχείο της σχέσης μας με το Ιράν. Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τις ιρανικές αρχές για το θέμα αυτό και μέσω της τοπικής εκπροσώπησης της ΕΕ στην Τεχεράνη, όπως και για μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως αυτή η πρόσφατη εκτέλεση», πρόσθεσε.

Η οικογένεια του παλαιστή της ελληνορωμαϊκής πάλης επέμενε ότι η καταδίκη του στηρίχθηκε σε ομολογία του που αποσπάστηκε με βασανιστήρια, ενώ και ο ίδιος την είχε ανακαλέσει αργότερα. Το ιρανικό δικαστικό σώμα απέρριψε ωστόσο τις εφέσεις που είχε υποβάλει.

Αντιδράσεις προκάλεσε η εκτέλεση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να την χαρακτηρίζει «εξοργιστική επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και με τα αξιοκαταφρόνητα πρότυπα αυτού του καθεστώτος».