Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Αλεξέι Ναβάλνι για τις συνθήκες κράτησής του

Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Αλεξέι Ναβάλνι για τις συνθήκες κράτησής του

Ο φυλακισμένος πολιτικός της αντιπολίτευσης της Ρωσίας και σκληρός επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης, οι οποίες έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της υγείας του.

Στις 26 Μαρτίου ο Ναβάλνι είχε ανακοινώσει ότι η υγεία του επιδεινώνεται, όπως ότι πονάει πολύ η πλάτη του και το δεξί του πόδι. Μέσω των δικηγόρων του υπέβαλε αίτηση ζητώντας να τον επισκεφθεί γιατρός για να τον εξετάσει και να ελέγξουν τα περιστατικά συστηματικής άρνησης να του παράσχουν ιατρική βοήθεια.

Επίσης ζήτησε να μπορεί να κοιμάται οκτώ ώρες, καθώς μέχρι τώρα κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας τον ξυπνάει ο φρουρός για να κάνει έλεγχο. Μετά από όλα αυτή η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την άμεση απελευθέρωση του συζύγου της, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι το Κρεμλίνο δεν θα απαντήσει σε ένα τέτοιο αίτημα, για το οποίο είναι αρμόδια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας.

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα για δυόμιση χρόνια βάσει κατηγοριών, για τις οποίες ο ίδιος δήλωσε ότι έχουν πολιτικά κίνητρα. Συνελήφθη μόλις επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία τον Ιανουάριο, όπου ανέρρωνε από -σύμφωνα με γιατρούς- δηλητηρίαση από νευροτοξικό παράγοντα.