Απειλές των Κούρδων κατά της Βαγδάτης: Θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση στο Κιρκούκ

Απειλές των Κούρδων κατά της Βαγδάτης: Θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση στο Κιρκούκ

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κιρκούκ καθώς μετά την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων του Ιράκ κατά των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή, οι Πεσμεργκά δηλώνουν ότι επίθεση από τα ιρακινά στρατεύματα είναι κήρυξη πολέμου.

Ειδικότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων του Ιράκ δήλωσαν πως η Βαγδάτη θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την προώθησή της στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Κιρκούκ.

Σε ανακοίνωσή τους οι πεσμεργκά κατηγόρησαν επίσης μία παράταξη ενός από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα των Κούρδων του Ιράκ για «προδοσία» επειδή συνέδραμε τη Βαγδάτη στην προώθησή της.

Στο μεταξύ, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ και τις κουρδικές αρχές να «αποφύγουν μια κλιμάκωση», την ώρα που φονικές συγκρούσεις σημειώνονται στην πετρελαϊκή επαρχία Κιρκούκ, όπου η Βαγδάτη εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση.

«Εξακολουθούμε να παρακινούμε σε διάλογο ανάμεσα στις ιρακινές και τις κουρδικές αρχές. Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένα στη μάχη κατά του κοινού εχθρού μας, του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ