8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Απειλές Ρωσίας για απευθείας σύγκρουση με ΗΠΑ μετά την αποστολή πυραύλων στο Κίεβο

Απειλές Ρωσίας για απευθείας σύγκρουση με ΗΠΑ μετά την αποστολή πυραύλων στο Κίεβο

Ως εξαιρετικά αρνητική σχολίασε η Μόσχα την απόφαση των Αμερικανών να προμηθεύσουν προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τονίζοντας μάλιστα ότι θα αύξανε τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον του ρωσικού εδάφους.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα.

Δεν αποκλείεται συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι τέτοιου είδους συνομιλίες χρειάζονται προετοιμασία εκ των προτέρων.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι εργασίες επί ενός ειρηνευτικού εγγράφου με την Ουκρανία σταμάτησαν πριν από πολύ καιρό και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι οι πολίτες στις κατεχόμενες από τη Ρωσία ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και του Ντονμπάς πρέπει να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον και ότι το Κρεμλίνο δεν αμφιβάλλει πως θα λάβουν την «καλύτερη απόφαση». Η Ουκρανία είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η προσάρτηση των περιοχών από τη Ρωσία θα οδηγούσε σε τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο χείλος επισιτιστικής κρίσης

Το Κρεμλίνο σχολίασε επίσης ότι ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται στο χείλος μιας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, κατηγορώντας τους «παράνομους περιορισμούς» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από δυτικές χώρες και τις αποφάσεις των ουκρανικών αρχών.

«Είμαστε δυνητικά στο χείλος μιας πολύ βαθιάς επισιτιστικής κρίσης που συνδέεται με την εισαγωγή παράνομων περιορισμών σε βάρος ημών και τις ενέργειες των ουκρανικών αρχών που έχουν ναρκοθετήσει τη δίοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα και δεν μεταφέρουν σιτηρά από εκεί παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν παρεμποδίζει με κανένα τρόπο», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Αύξηση κινδύνων

Νωρίτερα, ως εξαιρετικά αρνητική είχε σχολιάσει η Μόσχα την απόφαση των Αμερικανών να προμηθεύσουν προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανία τονίζοντας μάλιστα ότι θα αύξανε τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο αναμετάδωσε το Reuters, ότι η Μόσχα βλέπει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία «εξαιρετικά αρνητικά».

«Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί η απόφαση ότι περιέχει ένα στοιχείο “αυτοπεριορισμού” είναι άχρηστες», είπε ο Ριάμπκοφ για να προσθέσει ότι «το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως επικεφαλής μιας ομάδας κρατών, εμπλέκονται σε μια σκόπιμη προμήθεια όπλων στο καθεστώς του Κιέβου είναι κάτι προφανές».

Ο Ριάμπκοφ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είπε: «Οποιαδήποτε αποστολή όπλων συνεχίζεται και μεγαλώνει, αυξάνει τους κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης».

Κλιμάκωση εχθροπραξιών

Κατηγόρησε δε την Ουάσιγκτον για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα για την εξεύρεση κάποιου είδους λύσης. Έκαναν ακριβώς το ίδιο για πολλά χρόνια, πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Για την ακρίβεια, έκανε ειδική αναφορά στα σχέδια των ΗΠΑ να προμηθεύσουν το Κίεβο με το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων που η Ουάσιγκτον είπε ότι θα προμηθεύσει στην Ουκρανία ως μέρος του τελευταίου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Τζο Μπάιντεν σε κείμενό του που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα New York Times στις σελίδες της με άρθρα γνώμης.

Πηγή: Reuters