Απειλές Μ. Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας: Αν κάνει ό,τι θέλει θα κάνουμε «αυτό που πρέπει»

Απειλές Μ. Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας: Αν κάνει ό,τι θέλει θα κάνουμε «αυτό που πρέπει»

Με απειλητικές διαθέσεις κατά της Ελλάδας εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Γερμανό Χάικο Μάας. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, κατηγόρησε τη χώρα μας ότι δεν εφαρμόζει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισχυριζόμενος ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης «πρέπει να αποκαλούνται Τούρκοι».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο Καστελόριζο, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο για ένα νησί που είναι σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία», κάτι το οποίο όπως τόνισε δεν είναι λογικό και ακολούθως κατηγόρησε την Ελλάδα πως την ώρα που μιλάει για το διεθνές δίκαιο, «δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…», λέγοντας ότι «πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η μειονότητα στη Θράκη» δήλωσε

Σε ότι αφορά τις επικείμενες διερευνητικές επαφές, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «ότι συζητήθηκε στους προηγούμενους 60 γύρους, θα συζητηθεί και στον 61ο».

«Αν η Ελλάδα επιμένει να μην συνεργάζεται, τότε η ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα βρίσκεται στους ώμους των Αθηνών», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος έχει διακοπεί πολλές φορές λόγω της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει σ’ αυτόν.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια δήλωση. Γνωρίζουμε το σκοπό όλων αυτών. Θα προκαλέσουν την Τουρκία, θα απαντήσουμε εμείς και θα στραφούν προς την Ευρώπη και θα πουν στην Ευρώπη «όπως βλέπετε η Τουρκία συνεχίζει τις αρνητικές της ενέργειες. Γι’ αυτό, κυρώσεις!» σημείωσε. 

Η Τουρκία είναι «έτοιμη να πράξει «ό,τι της αναλογεί» για να διατηρηθεί η «θετική ατμόσφαιρα» μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση, χάρη στα εποικοδομητικά βήματα που ανέλαβε η Ευρώπη, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. «Δεν αναλαμβάνουμε καινούριες πρωτοβουλίες προς την ΕΕ λόγω των κυρώσεων. Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε την ΕΕ λόγω της εποικοδομητικής στάσης της απέναντι στην Τουρκία κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μάας στην Άγκυρα.

Κατά την ίδια συνέντευξη τύπου ο Χάικο Μάας αναφέρθηκε στο θετικό βήμα της επανέναρξης των διερευνητικών. «Δεν μιλώ μόνο εκ μέρους της Γερμανικής κυβέρνησης αλλά και εξ ονόματος πολλών συναδέλφων μου στην ΕΕ. Όλοι δέχτηκαν θετικά αυτό το πρώτο βήμα για μια διπλωματική λύση» τόνισε.