7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Απειλεί με «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων - Ποιο μηχανισμό εξετάζει

Απειλεί με «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων - Ποιο μηχανισμό εξετάζει

Μηχανισμό με τον οποίο σκοπεύει να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε απάντηση της κρίσης που προέκυψε μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca πως αδυνατεί να παραδώσει τα συμφωνηθέντα στις «27» χώρες-μέλη.

Όπως γράφει ο Guardian, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε πως η νέα αυτή κοινοτική αρχή θα δίνει την εξουσιοδότηση σε εθνικές ρυθμιστικές αρχές να αρνηθούν την εξαγωγή εμβολίων.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει την ροή δόσεων εμβολίου της Pfizer/BioNTech, παραγγελία δηλαδή 40 εκατ. δόσεων, προς τη Βρετανία. Στην πρωτοβουλία αυτή των Βρυξελλών αναφέρεται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην απαντητική επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμη 3 ηγέτες των «27» αναφορικά με την διαχείριση της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως «είναι πιθανό, υπό κάποιες συνθήκες να μην επιτρέψουμε την πραγματοποίηση των εξαγωγών». Αν η Ευρώπη προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, τότε η επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού μέσω εμβολιασμού θα μπορούσε να καθυστερήσει στη Βρετανία, καθώς η χώρα θα αναγκαστεί να βασιστεί στις ποσότητες εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά της, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Στις Βρυξέλλες τονίζουν πως ελπίζουν να μην αναγκαστούν να επιβάλουν μια τέτοια απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων, ωστόσο επισημαίνουν πως ήταν η Βρετανία που μπλόκαρε την παράδοση φαρμάκων για τον κορονοϊό προς την ΕΕ στο παρελθόν.

«Σε έναν ιδεατό κόσμο, δεν θα ήμασταν εδώ σε έναν ιδεατό κόσμο, η όλη ιστορία του εμβολιασμού θα κυλούσε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Αλλά δυστυχώς, δεν ζούμε σε έναν ιδεατό κόσμο και όπως παρακολουθήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, δεν δουλεύουν όλα ρολόι», δήλωσε πηγή από τις Βρυξέλλες στον Guardian.

Την Παρασκευή τα κριτήρια απαγόρευσης εξαγωγής εμβολίων

H ίδια πηγή τόνισε πως «γι’ αυτό, δεδομένων των συνθηκών με ορισμένα κράτη ανά τον κόσμο, ακόμη και στη γειτονιά μας, που θέτουν περιορισμούς στις εξαγωγές και απαγορεύουν την εξαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, θεωρούμε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πως οφείλουμε να αντιδράσουμε».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα κριτήρια απαγόρευσης εξαγωγών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή ενώ ο μηχανισμός αναμένεται να υιοθετηθεί τις επόμενες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που οι Βρυξέλλες διέταξαν την έρευνα στο εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο.

Σ. Μισέλ: Ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την προμήθεια εμβολίων στις χώρες-μέλη

Με επιστολή του προς τέσσερις επικεφαλής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε νομικά μέσα ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών προς την ΕΕ, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με εταιρείες που καθυστερούν τις παραδόσεις των εμβολίων αποδειχθούν ανεπιτυχείς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διερευνήσει τα απαραίτητα νομικά μέσα για να εξασφαλίσει τα εμβόλια που συμφώνησε να αγοράσει σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με εταιρείες που καθυστερούν τις παραδόσεις αποδειχθούν ανεπιτυχείς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Ορισμένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προτείνει νομική δράση για να αναγκάσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις προμήθειας των εμβολίων, κάτι που επιβεβαιώνει η επιστολή προς τέσσερις επικεφαλής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τον Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή αναφέρει ότι εάν «θεωρηθεί πολιτικά», η ΕΕ θα μπορούσε να προσφύγει στο άρθρο 122 του μπλοκ σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη δύνανται να λάβουν νομικά «μέτρα κατάλληλα» σε περίπτωση σοβαρών δυσκολιών εφοδιασμού.

«Αυτό θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη τη νομική ισχύ ώστε να ληφθούν επείγοντα μέτρα, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων για τον πληθυσμό μας», δήλωσε ο Μισέλ στην επιστολή του προς τους ηγέτες της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας και της Ελλάδας.

«Έκανα αυτήν την πρόταση στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μπορέσουμε να διερευνήσουμε αυτήν τη λύση αμέσως», έγραψε.

FAZ: Η AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο με την ΕΕ

H φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca φέρεται να συμφώνησε με τις Βρυξέλλες προκειμένου να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Κομισιόν για το εμβόλιό της κατά της covid-19, μετά τη διαμάχη που δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, στόχος της εταιρείας είναι την Παρασκευή να υποβληθούν προτάσεις στην Κομισιόν σχετικά με τα ευαίσθητα μέρη του συμβολαίου που θα πρέπει να εξαιρεθούν.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν  ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την AstraZeneca, για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει και πρόσθεσε πως οι επαφές με την εταιρεία θα συνεχιστούν.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, με το ζήτημα -σύμφωνα με τον ίδιο- να «βρίσκεται υπό συζήτηση».

Διαβάστε ακόμα;

- Η Κομισιόν επιθεώρησε το εργοστάσιο της AstraZeneca - Κατασχέθηκαν έγγραφα

Σ. Μισέλ: Ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την προμήθεια εμβολίων στις χώρες-μέλη