Απειλεί με βέτο στο νομοσχέδιο των κυρώσεων στην Τουρκία ο Τραμπ

Απειλεί με βέτο στο νομοσχέδιο των κυρώσεων στην Τουρκία ο Τραμπ

Βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021, ύψους 740 δισ. δολαρίων, που προβλέπει και την υποχρεωτική επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, απειλεί να θέσει ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Ελπίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν όχι στον Εθνικό Νόμο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA), ο οποίος είναι πολύ αδύναμος. Εγώ θα θέσω βέτο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω twitter.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει πολλές φορές να επιβάλει βέτο, ωστόσο υπάρχει πίεση τόσο από Δημοκρατικούς όσο κυρίως από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, την οποία δύσκολα θα υπερκεράσει όπως εκτιμούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανοί βουλευτές ήρθαν σε συμφωνία για το νομοσχέδιο δαπανών για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, του γνωστού ως NDAA το οποίο απαιτεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει κυρώσεις σε κάθε άτομο που εμπλέκεται στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία εντός 30 ημερών από την υπογραφή του. 

“Το αργότερο 30 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο Πρόεδρος πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του νόμου εναντίον των εχθρών της Αμερικής (CAATSA) σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει του ασχολείται με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που αναφέρεται στο εδάφιο (β) “, αναφέρεται στο νομοσχέδιο NDAA.

Ο νόμος για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ "θεσπίζει υποχρεωτικές κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του συστήματος πυραύλων S-400", σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Επίσης “επεκτείνει τις κυρώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας”.