Απέχουμε ακόμα από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν

Απέχουμε ακόμα από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν

Και ξαφνικά, από το πουθενά προέκυψε θέμα επικοινωνίας Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν. Μία επικοινωνία μάλιστα που φέρεται να είναι έτοιμη να γίνει πριν από την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Για να είμαστε μάλιστα πιο συγκεκριμένοι, η πληροφορία αυτή δεν ήρθε ούτε ξαφνικά ούτε από το πουθενά. Αντιθέτως δημοσιεύθηκε στον τουρκικό Τύπο, μία μέρα μετά από τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας για την έναρξη των διερευνητικών μεταξύ των δύο χωρών. Τυχαίο; Προφανώς και όχι. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Τούρκοι αρέσκονται στο να παίζουν το παιχνίδι της επικοινωνίας , όταν εκτιμούν ότι έχουν να κερδίσουν κάτι. 

Σε κάθε όμως ζήτημα στην πολιτική είναι άλλο θέμα η επικοινωνία και άλλο η ουσία. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του liberal.gr απέχουμε ακόμα από την όποια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Το πότε θα γίνει η επικοινωνία, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως το σίγουρο είναι ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που περιγράφουν τα τούρκικα ΜΜΕ. Για την ελληνική πλευρά η κατάσταση δεν είναι ακόμα ώριμη ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε τον ακριβή χρόνο που Μητσοτάκης Ερντογάν θα μιλήσουν απευθείας. Για το λόγο αυτό μόλις στην Αθήνα έφτασε η είδηση περί επικείμενης συνομιλίας από τον τύπο της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να το “κάψει”, με κομψό αλλά σαφή τρόπο. 

“..Χρειάζονται δύο προϋποθέσεις για μια επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν: Εμπιστοσύνη και καλή προετοιμασία. Αν αυτά υπάρχουν τότε όλα είναι πιθανά" τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας χθες στην ΕΡΤ. Είναι σαφές ότι για την Αθήνα απαιτείται μία ξεκάθαρη κίνηση “καλής θέλησης” από τον κ.Ερντογάν , πριν γίνει κάτι τέτοιο για έναν πολύ απλό λόγο, όπως σημειώνει αρμόδια πηγή. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός που έχει δημοσίως πει ότι δε θέλει να έχει διάλογο με τον κ.Μητσοτάκη. Παράλληλα είναι η Αγκυρα εκείνη που συντηρεί, έστω και σε πιο χαμηλούς τόνους, την προκλητική ρητορική. Μία στρατηγική που μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να έχει ελαφρώς αλλάξει, όμως στον πυρήνα της παραμένει η ίδια. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα Μητσοτάκης Ερντογάν θα μιλήσουν στο τηλέφωνο ή θα βρεθούν και από κοντά. Το βέβαιο είναι όμως ότι εκείνη η στιγμή δεν έχει φτάσει, όσο και αν οι γειτονές μας με διαρροές στον Τύπο της χώρας επιχειρούν να προδικάσουν εξελίξεις. Είναι άλλωστε γνωστή η τακτική τους να σύρουν τον άλλο σε καταστάσεις που έχουν πριν οι ίδιοι δημιουργήσει.