Τ. Γεμπρεγέσιους: «Απαράδεκτες οι κατηγορίες Πομπέο ότι εξαγοράστηκα από την Κίνα»

«Απαράδεκτες οι κατηγορίες Πομπέο ότι εξαγοράστηκα από την Κίνα»

«Απαράδεκτες και ψευδείς» χαρακτήρισε ο Τ. Γεμπρεγέσιους τις φερόμενες δηλώσεις του Μάικ Πομπέο ότι ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «εξαγοράστηκε» από την Κίνα.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΠΟΥ, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε πως «αυτές οι δηλώσεις είναι ψευδείς και απαράδεκτες και ανυπόστατες», προειδοποιώντας για άλλη μια φορά κατά της «πολιτικοποίησης» της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Times και Daily Telegraph, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιτέθηκε φραστικά την Τρίτη στον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης με Βρετανούς βουλευτές στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πομπέο χαρακτήρισε τον Οργανισμό «πολιτικό», κατηγορώντας τον γενικό διευθυντή του ότι «εξαγοράστηκε από την κινεζική κυβέρνηση», στον οποίο οφείλει την εκλογή του ως επικεφαλής του ΠΟΥ. 

Μιλώντας μετά τον κ. Γεμπρεγέσιους, η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Οργανισμού για την Covid-19, δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, είπε: «Ως Αμερικανίδα, ποτέ δεν ήμουν τόσο περήφανη που είμαι μέλος αυτού του Οργανισμού. Παρακολουθώ το έργο του από πρώτο χέρι, τι κάνει ο δρ Τέντρος και τι κάνουν οι ομάδες μας σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ δέχεται κριτική για καθυστερήσεις του στην αντίδρασή του, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν στην κριτική αυτή.