Απάντηση Στουρνάρα στις ανησυχίες των τραπεζιτών για τον νέο Πτωχευτικό

Απάντηση Στουρνάρα στις ανησυχίες των τραπεζιτών για τον νέο Πτωχευτικό

Καθησυχαστικός απέναντι στις ανησυχίες για τον προωθούμενο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και τις επιπτώσεις του στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Χατζηνικολάου.

Ειδικότερα, παίρνοντας αποστάσεις από τη μελέτη της Deloitte για τον νέο Κώδικα, η οποία εκδόθηκε λίγο μετά τη δημοσίευση του σχετικού κειμένου του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας αμφισβητεί το συμπέρασμά της σημειώνοντας ότι βρίθει αρκετών αδιευκρίνιστων σημείων, ενώ υπολογίζει με εναλλακτικά σενάρια την επίπτωση του προτεινόμενου εξωδικαστικού μηχανισμού στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, πολλά από τα στοιχεία που αποτελούν παραδοχές στην έρευνα της Deloitte στηρίζονται σε παλαιότερα δεδομένα του νομοσχεδίου που πλέον έχουν βελτιωθεί και συζητηθεί με τους Θεσμούς.

«Ειδικότερα όσον αφορά στη περίμετρο των ενήμερων οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους Θεσμούς έχει επέλθει ουσιώδης περαιτέρω μείωση της περιμέτρου. Στα κριτήρια επιλεξιμότητας έχει προστεθεί εκείνο της σημαντικής μείωσης του εισοδήματος (income event). Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα που δίνεται σε ευάλωτους ενήμερους οφειλέτες να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση της δόσης του δανείου χωρίς υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών», αναφέρει στην επιστολή του ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος συστήνει στις τράπεζες να αναμείνουν την τροποποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. 

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, υπογραμμίζει ότι «έχει γίνει επίσης σειρά άλλων βελτιώσεων προς την κατεύθυνση της θεραπείας των ανησυχιών που διατυπώνετε στην επιστολή σας. Συνεπώς, το κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε προς διαβούλευση και επί του οποίου διατυπώνετε σχόλια, αλλά και λαμβάνεται υπόψη στην ποσοτική ανάλυση επιπτώσεων της Deloitte έχει πλέον μεταβληθεί σε πολλά σημεία του».