Απάντηση στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Τσεχία
Ρωσία

Απάντηση στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Τσεχία

Η Ρωσία μετά την απόφαση της Τσεχίας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από την Πράγα, ώστε να εξισώσει τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας με τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού που υπηρετεί στην τσέχικη πρεσβεία στην Μόσχα, δήλωσε ότι θα αντιδράσει τάχιστα στις απελάσεις που θα προβούν οι Τσέχοι.

«Αυτή τη στιγμή η Πράγα βαδίζει στο μονοπάτι καταστροφής των σχέσεων με την Ρωσία», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά την διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ενημέρωσης.

Η Τσεχία μειώνει τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών στο σημείο που να είναι ίσος με τον αριθμό των Τσέχων διπλωματών που υπηρετούν στην πρεσβεία της Μόσχας. Την απόφαση αυτή ανακοίνωση σήμερα ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιάκομπ Κουλγκανέκ, μετά την απέλαση 20 Τσέχων διπλωματών από την Μόσχα που επακολούθησε της απέλασης 18 Ρώσων διπλωματών από την Πράγα.

«Περιορίζουμε τον αριθμό των διπλωματών στην ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Πράγμα κατά αναλογία με το προσωπικό της πρεσβείας μας στην Μόσχα», δήλωσε ο Κουλγκανέκ προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Η ρωσική πλευρά έχει προθεσμία να ανακαλέσει τους ανθρώπους της (από την Τσεχία) έως τα τέλη Μαΐου». Αυτό σημαίνει πρακτικά την απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών από την πρεσβεία και τα προξενεία της Ρωσίας στην Τσεχία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, από την Τρίτη το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στην Τσεχία αποτελείται από 27 διπλωμάτες και 67 υπαλλήλους του τεχνικού προσωπικού, ενώ της τσέχικης πρεσβείας στην Ρωσία, απαρτίζεται από 5 διπλωμάτες και 19 υπάλληλους τεχνικού προσωπικού.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι ην απόφαση για μείωση του αριθμού του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, την υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ , ενώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας αποτάθηκε στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να συνδράμουν την «τσέχικη πρεσβεία στην Μόσχα που έχει παραλύσει» η δραστηριότητα της στην Μόσχα.

Η Πράγα κατηγορεί την Μόσχα για εμπλοκή της στην ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στο χωριό Βρμπέτιτσα στο ανατολικό τμήμα της Τσεχίας το 2014, κατηγορία που αρνείται η Μόσχα