Απάντηση με αεροπορικά χτυπήματα εναντίον στρατιωτικών στόχων της Χαμάς
Ισραήλ

Απάντηση με αεροπορικά χτυπήματα εναντίον στρατιωτικών στόχων της Χαμάς

Με σειρά από αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών διοικητών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας απάντησε σήμερα το Ισραήλ μετά τη «βροχή» ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον ισραηλινών πόλεων, μεταξύ αυτών και το Τελ Αβίβ.

Μετά από μια νύχτα που σημαδεύτηκε από ανταλλαγές πυρών, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως ολοκλήρωσε νέα ευρεία «σειρά επιδρομών», πλήττοντας ιδίως «κατοικίες που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς». Συγκεκριμένα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν μια σειρά από συντονισμένα αεροπορικά χτυπήματα στην Πόλη της Γάζας και τη Χαν Γιουνίς σκοτώνοντας αρκετούς κορυφαίους διοικητές της στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς.

Είχε μεσολαβήσει το χτύπημα με όλμο από τανκ από το οποίο ένας ισραηλινός έχασε τη ζωή του και δυο ακόμα άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Νωρίτερα είχαν χάσει τη ζωή τους ένας άνδρας και ένα κορίτσι στην πόλη Λοντ όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, πιθανώς από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Το κορίτσι, η ηλικία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο άνδρας περίπου σαράντα ετών κηρύχθηκε νεκρός στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν διευκρίνισε αν τα δύο θύματα ήταν γονιός και κόρη.

Από τη πλευρά της, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η δεύτερη ισχυρότερη ένοπλη οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός της βραχίονας εκτόξευσε εκατό ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 12 παιδιών, και ότι περισσότεροι από 230 έχουν τραυματιστεί. Παρά τους ισχυρισμούς της παλαιστινιακής πλευράς, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν στόχευσε άμαχο πληθυσμό και οι απώλειες περιορίζονται σε στόχους που αφορούν τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις. «Σε αρκετές περιπτώσεις οι νεκροί προήλθαν από σε ορισμένες περιπτώσεις από την τακτική της Χαμας να χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες», υπογραμμίζει το μέσο ενημέρωσης Times of Israel.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων, πάνω από 1.050 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ από το ξέσπασμα των ταραχών τη Δευτέρα το απόγευμα, με 200 να προσγειώνονται μέσα στον θύλακα του Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του στρατού Χιλντάι Ζιλμπερμαν δήλωσε ότι το σύστημα άμυνας Iron Dome είχε ποσοστό αναχαίτισης μεταξύ 85 και 90% των πυραύλων που κατευθύνονται προς κατοικημένες περιοχές.

Τα νέα πλήγματα, τα πιο εκτεταμένα μετά τον πόλεμο του 2014 στον θύλακα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ακολούθησαν την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών τη νύχτα – «χιλίων και πλέον», κατά τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους, εκ των οποίων 850 αναχαιτίστηκαν – εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

Οι συγκρούσεις έρχονται μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης που προκλήθηκαν από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των Παλαιστινίων διαδηλωτών σε μια τοποθεσία στην Ιερουσαλήμ που είναι ιερή τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι στο στόχαστρο, αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στη διάρκεια του πολέμου το 2014, ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπερθεμάτισε, τονίζοντας πως η Χαμάς θα υποστεί «ένα χέρι ξύλο που δεν το περιμένει».

Στη διάρκεια παρέμβασής του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χαμίγια, δήλωσε από την πλευρά του «έτοιμος» για την κλιμάκωση. «Αν (το Ισραήλ) θέλει κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη, αν (το Ισραήλ) θέλει να σταματήσει, είμαστε επίσης έτοιμοι», τόνισε, αξιώνοντας να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις επιβολής της τάξης από την Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε θέατρο βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και παλαιστίνιους διαδηλωτές, με πάνω από 700 τραυματίες.

Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς οδεύουν προς «έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε απόψε ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, καλώντας όλες τις πλευρές να βάλουν «αμέσως» τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ τους.

«Σταματήστε αμέσως τα πυρά. Αυτή η κλιμάκωση οδεύει προς έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας. Οι επικεφαλής όλων των πλευρών πρέπει να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση. Ένας πόλεμος στη Γάζα θα ήταν καταστροφικός και αυτοί που θα πλήρωναν το τίμημα είναι οι απλοί άνθρωποι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νορβηγός διπλωμάτης

Διπλωματικές πηγές είπαν προχθές στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ΟΗΕ, με τη βοήθεια του Κατάρ και της Αιγύπτου, προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση ανάμεσα στα δύο «ενδιαφερόμενα» μέρη.

Όμως το Κάιρο ανέφερε χθες ότι έχουν αποδειχθεί άκαρπες μέχρι εδώ οι προσπάθειές του να συζητήσει με το Ισραήλ την αποκλιμάκωση.