Απάντηση Κύπρου για τις τουρκικές προκλήσεις: Πρέπει να υπάρξει αντίδραση της ΕΕ

Απάντηση Κύπρου για τις τουρκικές προκλήσεις: Πρέπει να υπάρξει αντίδραση της ΕΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ειδικότερα, μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής Eni, προσπάθησε σήμερα το πρωί να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά», στο Οικόπεδο 3, πριν αναχωρήσει για το Μαρόκο. Η προσπάθεια της Eni έγινε κατόπιν αιτήματος της Κύπρου. 

Το γεωτρύπανο ωστόσο δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία, ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του. Μάλιστα, το Saipem 12000 προέβη σε μανούβρες για να αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ