Απαιτούνται επενδύσεις 31,3 δισ. δολαρίων για φάρμακα και εμβόλια
ΠΟΥ για την πανδημία

Απαιτούνται επενδύσεις 31,3 δισ. δολαρίων για φάρμακα και εμβόλια

Επενδύσεις ύψους 31,3 δισ. δολαρίων απαιτούνται για την ανάπτυξη και διάθεση εμβολίων και φαρμάκων, καθώς και διαγνωστικών μέσων στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας.

Στον αντίποδα, εκτιμήσεις του ΔΝΤ αναφέρουν ότι κάθε μήνα που μαίνεται η πανδημία, χάνονται 375 δισ. δολάρια.

Τα δεδομένα που αφορούν την αναγκαία χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρουσίασαν σήμερα οι εκπρόσωποι του φορέα ACT - Accelerator, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την πρόεδρο της Ε.Ε. και το Ίδρυμα Γκέιτς, με στόχο να ενώσει τις δράσεις κυβερνήσεων, φορέων υγείας, επιστημόνων, επιχειρηματικών φορέων κλπ στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των δράσεων που απαιτούνται προκειμένου να ευοδωθούν οι προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων και φαρμάκων, αλλά και να διασφαλιστεί η διάθεση των νέων μέσων σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, αναδιοργανώνοντας προς την κατεύθυνση αυτή και τα συστήματα υγείας.

Σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο, η πανδημία, μπορεί να πλήξει ακόμη και 4 δισ. του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι θάνατοι μπορεί να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια πληθυσμού.

Οι προβλέψεις των ειδικών για φαρμακευτικές παρεμβάσεις κάνουν λόγο για αναγκαία επένδυση ύψους 11,6 δισ. δολ τους επόμενους 12 μήνες, εκ των οποίων τα 3,8 δισ. δολ. είναι άμεσα απαραίτητα.

Όσο για τα εμβόλια, απαιτούνται 18,1 δισ. δολ. εκ των οποίων τα 11,3 δισ. δολ. μέσα στο επόμενο εξάμηνο, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς από τα κράτη υψηλού εισοδήματος 1 δισ. δόσεων εμβολίων, από τον τομέα εμβολίων του ACT Accelerator (αφορά τα εμβόλια που χρηματοδοτούνται από τους διεθνείς οργανισμούς CEPI, GAVI και ΠΟΥ).

Την πρωτιά σε πρόοδο κερδίζει για την ώρα το εμβόλιο της AstraZeneka σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που μπαίνει άμεσα σε κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ, ενώ στα μέσα Ιουλίου, θα ακολουθήσει και το εμβόλιο της Moderna.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ ξεχώρισαν 16 εμβόλια που έχουν προχωρήσει στις κλινικές μελέτες τους, ενώ άλλα 125 βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο. Όλα τους χρησιμοποιούν νέες προηγμένες τεχνολογίες και ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί το ζητούμενο της αποτελεσματικότητας σε συνδυασμό με την ασφάλεια, για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, σε χρόνο ρεκόρ.

Κατά την παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης στον τομέα των εμβολίων, οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ εξήγησαν ότι ο μέσος χρόνος ανάπτυξης εμβολίου είναι 8-10 χρόνια. Με τον Έμπολα, ο χρόνος μειώθηκε στα 3 χρόνια, για τον Ζίκα το εμβόλιο αναπτύχθηκε στα 2 χρόνια χωρίς όμως ευρείες δοκιμές και τώρα οι προσπάθειες περιορίζουν το χρόνο σε 18 μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της τεράστιας παραγωγής, οι διαδικασίες της οποίας πρέπει να συμπτυχθούν δραστικά.

Γι΄ αυτό, επιχειρούνται διάφορες επιχειρηματικές συνεργασίες ώστε να διασπαρεί η παραγωγή σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Στο πεδίο μπαίνουν και η Κίνα και η Ινδία, η πρώτη με τις προωθημένες μελέτες της για ανάπτυξη εμβολίου με αδρανοποιημένο τον νέο κορονοϊό, και η δεύτερη με τη διάθεση παραγωγικών μονάδων για την παραγωγή εμβολίου που θα εγκριθεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, θα χρειαστεί να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αποτελείται από άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με πολλαπλά νοσήματα.