Απαγορευτικό απόπλου, κλειστά σχολεία και χιόνια - Που θα χτυπήσει ο «Ξενοφών»

Απαγορευτικό απόπλου, κλειστά σχολεία και χιόνια - Που θα χτυπήσει ο «Ξενοφών»

Πολλά προβλήματα έχει ήδη προκαλέσει ο «Ξενοφών», η κακοκαιρία που πλήττει από χθες την χώρα. Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν έχουν έχουν οδηγήσει σε ακυρώσεις δρομολογίων πλοίων και σε κλείσιμο των σχολείων σε νησιά των Κυκλάδων.

Απαγορευτικό στα λιμάνια

Σε ισχύ είναι σήμερα απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές τα 9 με 10 μποφόρ. Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας και στον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος.

Προβλήματα υπήρξαν και χθες, καθώς από τον Πειραιά και το Λαύριο δεν εκτελέστηκαν 5 προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων.

Κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες

Την αναστολή λειτουργίας για σήμερα Τετάρτη όλων των σχολικών μονάδων της Μυκόνου, λόγω των θυελλωδών ανέμων (9 και βαθμιαία 10 μποφόρ) που προβλέπεται να επικρατήσουν στο νησί αποφάσισε ο δήμος Μυκόνου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο δήμαρχος Άνδρου. Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και την Πέμπτη.

Εξαιτίας της επιδείνωσης του καιρού, και στην Τήνο, η δημοτική Αρχή αποφάσισε για σήμερα την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του νησιού.

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Λόγω των ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 55 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων που παρασύρθηκαν. Ο άνεμος ξερίζωσε δέντρα στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, προκαλώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα για αρκετή ώρα, αλλά και στο Μοναστηράκι.

 

Μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να πλήξει το Ιόνιο την Παρασκευή

Ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το Ε.Α.Α. είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες - Κρήτη).

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Όταν επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι: 

Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Διαβάστε ακόμα:

- Διάσωση εννέα ατόμων από ακυβέρνητο σκάφος στον Σαρωνικό

- Αποκολλήθηκε στέγη σχολείου στο Καματερό