Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, 11:03
Τελευταία ενημέρωση: 11:30

-A +A

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το sms και οι βεβαιώσεις μετακίνησης

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, 11:03
Τελευταία ενημέρωση: 11:30
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το sms και οι βεβαιώσεις μετακίνησης
-A +A

Βεβαίωση για τη δουλειά, SMS για κάθε επιτρεπτή έξοδο και γενικότερα ένα ειδικό καθεστώς προβλέπεται από σήμερα, όπου κάθε πολίτης που μετακινείται, πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης.

Διαφορετικά, η παράβαση τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ. Στις οδηγίες και τις εξαιρέσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας προβλέπεται ότι σε κάθε ΙΧ θα επιβαίνουν μόνο δύο άτομα, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώνουν δύο διαφορετικές βεβαιώσεις ανάλογα με τον λόγο μετακίνησής τους.

Είναι η βεβαίωση τύπου Α, που αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Σε αυτήν αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ατόμου που κινείται, ο τόπος εργασίας του, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος οφείλει να έχει υποχρεωτικά μαζί του την βεβαίωση κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Σχετικά με την Βεβαίωση Τύπου Β, αυτή αφορά όλες τις μετακινήσεις πλην εργασίας (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα). Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Κανονικά ανοικτά σούπερ-μάρκετ, φαρμακεία

Καία αλλαγή δεν επιφέρει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, δηλαδή σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα, αντίθετα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς που θα λειτουργούν πλέον με πιο αραιά δρομολόγια. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για τις μετακινήσεις των μελών της κυβέρνησης, της Βουλής, κρατικών λειτουργών, των σωματων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Που θα βρείτε τις βεβαιώσεις 

Τις βεβαιώσεις μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα forma.gov.gr όπου και υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα για τη δήλωση τύπου Α και Β για τις μετακινήσεις μας. Ειδικά οι μετακινήσεις τύπου Β (όλες πλην εργασίας), κατατάσσονται σε έξι κατηγορίες και γνωστοποιούνται στις Αρχές με τρεις τρόπους:

  • Είτε με ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να αναγράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του
  • Είτε με τε τη φόρμα που βρίσκεται στο forma.gov.gr
  • Είτε με την αποστολή sms στο πενταψήφιο αριθμό 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του.

Συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να επικαλεστεί έναν από τους παρακάτω 6 λόγους, για να μετακινηθεί, εφόσον στείλει μήνυμα στο 13033:

Λόγος 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

Λόγος 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

Λόγος 3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Λόγος 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Λόγος 5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

Λόγος 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Δεν λειτουργούν χώροι αναψυχής 

Στις αλλαγές που φέρνει η απαγόρευση στην ζωή μας είναι και το γεγονός ότι από σήμερα δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Διαβάστε ακόμα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα λειτουργήσει, όλες οι προβλέψεις, αναλυτικές οδηγίες

Με αυτές τις δύο βεβαιώσεις θα κάνουμε τις μετακινήσεις μας

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι απαγόρευσης της κυκλοφορίας

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα