Απ. Τζιτζικώστας: Να αναζητηθούν ευθύνες για το ζήτημα του νερού

Απ. Τζιτζικώστας: Να αναζητηθούν ευθύνες για το ζήτημα του νερού

«Αναρωτιέμαι πόσο μεγάλη σύμπτωση ήταν τελικά να υποβληθεί αυτός ο φάκελος λίγες μέρες πριν σπάσει ο αγωγός» δήλωσε, σήμερα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, σχετικά με τη μελέτη που υποβλήθηκε από την ΕΥΑΘ προς ένταξη στο ΕΣΠΑ της Κ. Μακεδονίας, για την επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα.

«Ήταν μεγάλη σύμπτωση μια εκκρεμότητα επτά ετών να έρχεται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ λίγες μέρες πριν τη μεγάλη κρίση, μια κρίση που δεν μπορεί να μην έδωσε σημάδια από πριν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζιτζικώστας σχολίασε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η αξιολόγηση του φακέλου ώστε να διασφαλιστεί ότι το έργο θα είναι τόσο γερά θεμελιωμένο μελετητικά, που δεν θα απενταχθεί αργότερα.

«Έχω ζητήσει να επισπευστεί η όλη διαδικασία», είπε, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «αύριο το πρωί να εγκριθεί ο φάκελος που κατέθεσε η ΕΥΑΘ πριν δέκα μέρες, θέλει 1,5 με 2 χρόνια. Δηλαδή δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή λύση».

«Είναι η ώρα να αναζητηθούν ευθύνες», τόνισε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και κάλεσε την ΕΥΑΘ, ως αρμόδια υπηρεσία, αλλά και το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση, να διασφαλίσουν ότι «δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιου είδους φαινόμενο».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «αίσχος» και «ντροπή» να μένει μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη χωρίς νερό για επτά μέρες, ανέφερε ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές στο πολεοδομικό συγκρότημα που δεν έχουν ακόμη υδροδοτηθεί και υπογράμμισε την ανάγκη με τις κινήσεις, τους ελέγχους και τις συντηρήσεις που θα γίνουν να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.

Έκανε, δε, λόγο για «επισκέπτες υπουργούς», οι οποίοι, όπως ανέφερε, «προσπαθούν, ενώ υπάρχει μια τεράστια κρίση στην πόλη μας, να αποφύγουν τις ευθύνες τους» ενώ «δεν ξέρουν ούτε καν πώς λειτουργεί η δομή μιας Περιφέρειας». Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι «στην ΕΥΑΘ δεν επιτρέπεται να μην συμμετέχει η αυτοδιοίκηση ενός τόπου».

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Βασίλης Γάκης από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ξεφτιλίζεται μια πόλη 1,5 εκατ. ψυχών» που δεν μπορούσε να υδροδοτηθεί, σχολίασε ότι δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από τους καθ'' ύλην αρμόδιους υπουργούς και υπογράμμισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος που με σαφήνεια να λέει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και να τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Νωρίτερα, η παράταξη είχε ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα ως προ ημερησίας θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» ζήτησε αν υπάρχουν ευθύνες να αναζητηθούν και τόνισε ότι η κατάσταση του δικτύου της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ο Βασίλης Ρέβας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαχείρισης του νερού που έχει καταστεί εμπόρευμα και μάλιστα ακριβοπληρωμένο, ενώ η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» μίλησε για μεγάλη ευθύνη της ΕΥΑΘ και της κεντρικής κυβέρνησης, που σήμερα οφείλουν να λογοδοτήσουν και να λύσουν το πρόβλημα.

Σημειώνεται, ότι τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρο Τσόγκα επισκέφθηκαν, νωρίτερα σήμερα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα προβλήματα υδροδότησης που προκλήθηκαν τα τελευταία 24ωρα στο πολεοδομικό συγκρότημα από τη βλάβη στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, οι αυτοδιοικητικοί φέρονται να κατήγγειλαν την ΕΥΑΘ για έλλειψη σχεδίου πρόληψης και διαχείρισης της κατάστασης, διατυπώνοντας παράπονα για τη γεωγραφική διανομή του νερού όσο ήταν σε εξέλιξη οι διακοπές, ενώ εξέφρασαν την πρόσθεσή τους να υποβάλλουν τις επόμενες μέρες κοινή αναφορά για κινδύνους σε περίπτωση που υπάρξουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Εκτός από τον Απ. Τζιτζικώστα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής Α'' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελόκηπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης και Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.

Την άμεση παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, αποδίδοντας σ'' αυτή ανικανότητα και αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης. «Δεν είχαν καν σχέδιο διαχείριση του 70 έως 75% του νερού που ήταν διαθέσιμο από τον Αλιάκμονα έτσι ώστε εκ περιτροπής να πάει το νερό σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της ΕΥΑΘ και από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία έχει την πολιτική ευθύνη πάνω στη ΕΥΑΘ, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε το ερώτημα, «ποια είναι τα μέτρα που πήρε (η ΕΥΑΘ) για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ποια τα μέτρα συντήρησης που έλαβε" και σημείωσε: "να μείνει μισή μέρα η πόλη χωρίς νερό όλοι το καταλαβαίνουμε, αλλά να μείνει μία εβδομάδα χωρίς νερό δεν γίνεται».

«Αυτό είναι το συνολικό λάθος της ΕΥΑΘ» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, ενώ σε ερώτηση περί παραίτησης της διοίκησης της εταιρείας απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρει να παραιτηθεί, εμένα με ενδιαφέρει να έρθει το νερό».

Για «Γολγοθά» που έζησε η πόλη, μίλησε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αυτό πραγματικά δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ο δήμος μας στέγνωσε κυριολεκτικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news