Αντίθετος ο Β. Αποστόλου για τις εξωτερικές συγκλίσεις άμεσων ενισχύσεων στην ΚΑΠ

Αντίθετος ο Β. Αποστόλου για τις εξωτερικές συγκλίσεις άμεσων ενισχύσεων στην ΚΑΠ

Κατηγορηματικά αντίθετος στο θέμα των εξωτερικών συγκλίσεων των άμεσων ενισχύσεων, στη μετά το 2020 Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), εμφανίστηκε, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Είναι ένα κρίσιμο πολιτικό θέμα, με διαστάσεις οικονομικές και κοινωνικές, για το οποίος ζητήσαμε τη διαγραφή της σχετικής παραγράφου», είπε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αποστόλου και συνέχισε πως το θέμα δεν μπορεί να αξιολογηθεί με μόνο παράμετρο της ενίσχυσης ανά εκτάριο καθώς όπως σημείωσε με αυτό τον τρόπο δεν θα ληφθούν υπόψη άλλες σημαντικές παράμετροι που διαφοροποιούν την κατάσταση μεταξύ των κρατών-μελών.

Εξέφρασε τους φόβους πως σε περίπτωση διατάραξης της συμβολής των άμεσων ενισχύσεων στο γεωργικό εισόδημα των αγροτών μας, κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, ζητώντας παράλληλα τη διαγραφή της παραγράφου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση όπως υπογράμμισε «δεν θα μπορέσουμε να αποδεχθούμε το κείμενο των Συμπερασμάτων».

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη διατήρηση της επαρκούς χρηματοδότησης της ΚΑΠ για μετά το 2020. «Γνωρίζουμε ότι ο συγκερασμός διαφορετικών προσεγγίσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση», σημείωσε αρχικά και συνέχισε ότι «έχουμε δεσμευθεί απέναντι στους γεωργούς μας ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια η ΚΑΠ μετά το 2020 να συνεχίσει να στηρίζει με επαρκή χρηματοδότηση το γεωργικό τομέα, ώστε να εξασφαλίζεται το γεωργικό εισόδημα, η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του τομέα, η προσέλκυση και η στήριξη νέων γεωργών, η ανάπτυξη της υπαίθρου, η επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ