Αντίθετοι Μέρκελ και Κόντε σε «εκπτώσεις» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αντίθετοι Μέρκελ και Κόντε σε «εκπτώσεις» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η  Άνγκελα Μέρκελ απεύθυνε προειδοποίηση προς τις χώρες που τάσσονται υπέρ μιας πιο περιορισμένης απάντησης της ΕΕ για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Μιλώντας από το Βερολίνο μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, η Μέρκελ τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περικοπές  στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και το Σάββατο. Σκοπός των συνομιλιών ήταν η αναζήτηση ενός συμβιβασμού στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Μέρκελ υποστήριξε μεταξύ άλλων «Δεν γνωρίζω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία… Δεν είναι σίγουρο. Η διαδρομή που θα πρέπει να διανύσουμε είναι μεγάλη». Ενώ άφησε περιθώρια διαπραγμάτευσης για τους όρους, υπό τους οποίους θα παρέχονται οι επιχορηγήσεις, άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της βοήθειας: «Θα πρέπει να είναι μια μεγάλη προσπάθεια που θα καθιστά σαφές ότι η Ευρώπη θέλει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να μείνει ενωμένη. Πρόκειται για μια πολιτική διάσταση πέραν των αριθμών».

Επιπλέον αμφότεροι οι ηγέτες επισήμαναν την αναγκαιότητα να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να ξεπεράσει η ΕΕ τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. «Θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι «η ιστορία μας διδάσκει ότι η καλύτερη αντίδραση δεν αξίζει πολλά όταν έρχεται αργά».

Tobias Schwarz/Pool Photo via AP