7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Οι επικρατέστερες ημερομηνίες
Eurokinissi

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των κυβερνητικών αλλαγών. Η απόφαση για τον ανασχηματισμό έχει ήδη ληφθεί  και πλέον αναζητείται το χρονικό «παράθυρο» στο σφιχτό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να γίνει η δημοσιοποίηση της νέας κυβέρνησης, της οποίας θα ακολουθήσει η ορκωμοσία στο προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά η συνεδρίαση του  υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση.

Όλα τα παραπάνω πάντως, όπως είναι αντιληπτό, απαιτούν χρόνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, προσγειώνεται στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να έχει κάτι προγραμματισμένο για το υπόλοιπο της μέρας. Την Τρίτη 31 Αυγούστου υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο πλαίσιο των μηνιαίων «ραντεβού», ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Σλοβενία, ώστε την Τετάρτη να συμμετάσχει στην 16η Διεθνή Σύνοδο του Blend Strategic Forum. 

Την Πέμπτη το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για την Μασσαλία όπου την Παρασκευή θα λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, με την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει το βράδυ της ίδιας μέρας στην Ελλάδα. 

Εάν κάποιος προσέξει με προσοχή τη δραστηριότητα του πρωθυπουργού, θα αντιληφθεί ότι υπάρχουν τρεις «επικίνδυνες» ζώνες, όπου μπορούν να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. 

  • Η Δευτέρα 30 Αυγούστου είναι κενή επίσημων υποχρεώσεων, με τον πρωθυπουργό να  έχει μόλις γυρίσει από τις ΗΠΑ. Παρόλα τούτα, τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Δευτέρα μοιάζει να είναι η μέρα που συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες. Με άλλα λόγια η προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης φαίνεται πως θα γίνει κανονικά με την παρούσα σύνθεση, εκτός απροόπτου. 
     
  • Η Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να είναι μέρα εξελίξεων, ασφαλώς με διαδικασίες fast track, αφού ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τη Γαλλία το βράδυ. 
     
  • Το Σαββατοκύριακο 4-5 Σεπτεμβρίου και η Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου προβάλλουν αυτή την στιγμή ως οι πλέον πιθανές ημερομηνίες για να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα όσα έχει σχεδιάσει. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός είναι ο κ.Μητσοτάκης να ανέβει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11-12 Σεπτεμβρίου με ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο. 

Ο ανασχηματισμός αυτή τη φορά θα αγγίξει και τους «πρωτοκλασάτους» υπουργούς, αφού φαίνεται ότι τουλάχιστον τέσσερις μετακινήσεις δυνατών ονομάτων θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Βασίλης Κικίλιας είναι μερικά από τα ονόματα που ακούγονται ότι θα αλλάξουν πόστο, με τον σημερινό υπουργό Υγείας να «φλερτάρει» είτε με το υπουργείο Τουρισμού είτε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε περίπτωση αντικατάστασης του κ. Χρυσοχοΐδη. 

Ο επικείμενος ανασχηματισμός θα χαρακτηριστεί από δομικές αλλαγές μια και αναμένεται να δοθεί σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η πολιτική προστασία και η διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης. Σύμφωνα με εισήγηση στο πρωθυπουργικό γραφείο για τους τρεις αυτούς τομείς θα πρέπει να δημιουργηθούν ισάριθμα χαρτοφυλάκια. 

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται  η είσοδος περισσότερων βουλευτών της ΝΔ στο νέο σχήμα,  η απομάκρυνση  πολλών υφυπουργών και η αναβάθμιση σημερινών γενικών γραμματέων που κέρδισαν τις εντυπώσεις με τη δουλειά τους.