Κυριακή 5 Αυγούστου 2018, 11:27
Τελευταία ενημέρωση: 11:29

-A +A

Αντισημιτικό γκράφιτι στο σπίτι του νομπελίστα επιζώντος του Άουσβιτς Έλι Βίζελ

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018, 11:27
Τελευταία ενημέρωση: 11:29
Αντισημιτικό γκράφιτι στο σπίτι του νομπελίστα επιζώντος του Άουσβιτς Έλι Βίζελ
-A +A

Έρευνα για τον εντοπισμό των αγνώστων που έκαναν αντισημιτικά γκραφίτι στους τοίχους του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο επιζών του Άουσβιτς, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Έλι Βίζελ, και συγγραφέας της εμβληματικής «Νύχτας».

Οι δράστες βεβήλωσαν τους τοίχους του σπιτιού του Βίζελ, στο Σίγκετου Μαρματιέι, γράφοντας με ροζ μπογιά ότι ο Βίζελ, ο οποίος πέθανε το 2016 στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται «στην κόλαση με τον Χίτλερ».

«Έχει ξεκινήσει έρευνα για να ταυτοποιηθούν οι δράστες» αυτής της πράξης βανδαλισμού, επεσήμανε η Φλορίνα Μάτες εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι θα εξεταστούν οι εικόνες που έχει καταγράψει το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

«Αυτή η ανάρμοστη πράξη αποτελεί επίθεση κατά της μνήμης όχι μόνο του Έλι Βίζελ, αλλά και όλων των θυμάτων της Σόα (Ολοκαυτώματος)», κατήγγειλε το ρουμανικό ινστιτούτο μελέτης του Ολοκαυτώματος, το οποίο έχει το όνομα του επιζώντα.

«Η μνήμη του Έλι Βίζελ δεν αξίζει μια τέτοια προσβολή από μέλη της γενέτειράς του», πρόσθετε η ανακοίνωση του ινστιτούτου.

Η ισραηλινή πρεσβεία στη Ρουμανία καταδίκασε από την πλευρά της αυτή «την άνευ προηγουμένου αντισημιτική ενέργεια» και εξέφρασε την ευχή οι δράστες να προσαχθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη.

Ο Βίζελ γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1928 στο Σίγκετ της βόρειας Ρουμανίας, η οποία το 1940 προσαρτήθηκε στην Ουγγαρία. Το 1944, σε ηλικία 15 ετών, μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπίρκεναου, όπου πέθαναν η μητέρα του και η μικρότερη αδελφή του. Ο πατέρας του πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.

Έγινε γνωστός για τα απομνημονεύματά του από το Άουσβιτς. Το 1986 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τη δράση του κατά της βίας, της καταπίεσης και του ρατσισμού, ενώ το 2001 εξελέγη μέλος της ρουμανικής Ακαδημίας.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα