Aντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Tα προβλήματα διάθεσης με τα self test θα διερευνηθoύν

Aντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Tα προβλήματα διάθεσης με τα self test θα διερευνηθoύν

«Εισήλθαν εκρηκτικά στη ζωή μας, ως συμπληρωματικό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος για τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στη διάθεση των self test και στη δήλωση των αποτελεσμάτων, στην πρεμιέρα επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, σημειώνοντας ότι θα διερευνηθούν 

Μιλώντας στον Ant1 ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ διαβεβαίωσε ότι «όπως κάθε νέα άφιξη, θα προκληθούν προβλήματα. Θα λυθούν, όπως γίνεται», σημειώνοντας ότι «θα διερευνηθεί αν πρόκειται για λάθος παρτίδα» και προς το παρόν δεν είναι σε θέση να απαντήσει μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Όσο αφορά στην επικοινωνία του κοινού με τον ΕΟΔΥ και τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί λόγω του μεγάλου όγκου, είπε ότι θα προστεθεί νέα γραμμή για να απαντώνται όλα τα τηλεφωνήματα.

Να σημειωθεί ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός όσων είναι πλέον δικαιούχοι των δωρεάν self test προκάλεσε νέες αλλαγές στις ημερομηνίες κατά τις οποίες γίνεται η διάθεσή τους από τα φαρμακεία, για τις οποίες πολλοί δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, ενώ αυξήθηκε ραγδαία και ο αριθμός εισόδου στην πλατφόρμα των τεστ με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται ορισμένα χρονικά διαστήματα από την Κυριακή.

Συν τοις άλλοις, υπήρξαν και αναφορές πολιτών για προβληματικά κιτ των αυτοδιαγνωστικών τεστ με άδεια δοχεία ορού.

Ερωτηθείς για το αν κάποιος που έχει νοσήσει από κορονοϊό θα απολαμβάνει προνόμια ανάλογα με εκείνου που έχει εμβολιαστεί, είπε πως αυτό θα αποφασιστεί από την Πολιτεία, όμως εξήγησε πως «προφανώς αυτός που έχει νοσήσει πρόσφατα- εντός του τελευταίου τρίμηνου- έχει την ίδια ανοσία με αυτόν που έχει εμβολιαστεί».

Ενώ όσο αφορά στο πότε μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος που έχει νοσήσει, είπε πως μετά το τρίμηνο «αρχίζεις να σκέφτεσαι το εμβόλιο», εξηγώντας πως δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία, αλλά είναι κάτι που είναι υπό μελέτη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει αποστάσεις, έχει όμως προβλεφθεί η δεύτερη δόση για όσους έκαναν την πρώτη», απάντησε για το AstraZeneca.

Τέλος, αναφορικά με τον πότε αποκτά ανοσία κάποιος που έχει εμβολιαστεί, απάντησε «δύο εβδομάδες μετά τη 2η δόση έχεις κάνει ανοσία», ενώ από την ίδια κιόλας μέρα, «μπαίνεις στην πλατφόρμα και παίρνεις τη βεβαίωση εμβολιασμού».