Αντιπαράθεση Τσαβούσογλου με Φιλανδό ομόλογό του για το μεταναστευτικό

Αντιπαράθεση Τσαβούσογλου με Φιλανδό ομόλογό του για το μεταναστευτικό

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδος για το μεταναστευτικό εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέεκα Χάβιστο, υποστηρίζοντας ότι «πολλοί μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της κακομεταχείριση από την Ελλάδα» και ότι φταίει και η ΕΕ γιατί στηρίζει τη χώρα μας.

«Δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της ώθησης κατά του διεθνούς δικαίου. Πολλοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη μέση του Αιγαίου πελάγους εξαιτίας αυτού. Αυτό είναι ένα καθαρά ανθρώπινο θέμα. Έχει γίνει πολιτική του κράτους. Εδώ η ΕΕ είναι εξίσου ένοχη με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την Hurriyet.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμα ότι «η σκληρότητα κατά των μεταναστών αποτελεί πλέον κρατική πολιτική στην Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε πώς θα μας ασκούσαν κριτική αν η Τουρκία έκανε το ένα δέκατο από αυτό. Αντίθετα, η Ελλάδα λαμβάνει υποστήριξη από αυτή την άποψη».

«Η Ελλάδα προστάτευε τα σύνορα της Ευρώπης. Ωστόσο, τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από την Τουρκία. Εάν προστατεύουμε τα σύνορα της Ευρώπης εδώ, τα προστατεύουμε. Η υποστήριξη της απάνθρωπης μεταχείρισης μόνο και μόνο επειδή προστατεύει τα σύνορα είναι θεμελιωδώς σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες», είπε.

«Δυστυχώς η Frontex έχει στηρίξει την απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα τις επαναπροωθήσεις. Τα βίντεο, τα ντοκουμέντα τα μοιραστήκαμε και με την Ε.Ε.», συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία προέβη στους ανυπόστατους ισχυρισμούς πως η Ελλάδα «αφαιρεί τα ρούχα και τα διαβατήρια των μεταναστών που απωθεί» και εξέφρασε την ελπίδα προς τον ομόλογό του ότι η Φινλανδία, ως ένας «κορυφαίος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα δώσει μια προειδοποίηση σχετικά με αυτό»

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρέμειναν σιωπηλές για αυτό το θέμα, ευθύνονται για τον θάνατο 19 αθώων ανθρώπων που αφέθηκαν στο κρύο».

Η απάντηση του Φιλανδού ΥΠΕΞ

«Η  Ελλάδα και η Ιταλία δέχονται μεγάλη πίεση πρέπει να σηκώσουμε κοινά το βάρος αυτού του προσφυγικού κύματος. Αυτές οι χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τους υποστηρίζουμε απέναντι στο προσφυγικό κύμα που προέρχεται και από τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Πέεκα Χάβιστο

Ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως υπερασπίζεται την Ευρώπη και την Frontex και έφερε ως παράδειγμα το τι συνέβη με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, αποκαλώντας «πλασματικό» το κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες σπρώχθηκαν από τους στρατιώτες της Λευκορωσίας προς τα σύνορά της

«Εκεί προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες αυτές και την Frontex» δήλωσε για να προκαλέσει την αντίδραση του Τσαβούσογλου, ο οποίος απάντησε πως «δεν αφήνουμε τους ανθρώπους [να παγώσουν] μέχρι θανάτου, έχουμε φιλοξενήσει ακόμη και 5 εκατομμύρια πρόσφυγες».