Αντιμέτωπος με την ενεργειακή καταιγίδα ο προϋπολογισμός- Σενάρια για πληθωρισμό ακόμη και 6%

Αντιμέτωπος με την ενεργειακή καταιγίδα ο προϋπολογισμός- Σενάρια για πληθωρισμό ακόμη και 6%

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο καθώς ο κίνδυνος να υπάρξουν ανατροπές στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς είναι ορατός. Τα επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου που μόνο χθες ανατιμήθηκε κατά 24%, τα πρωτόγνωρα επίπεδα χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η Πρωτοχρονιά με την «όμικρον» δεν ήταν μέσα στις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου το οποίο θα χρειαστεί να αναθεωρήσει πολλά σχέδια ενόψει της νέας χρονιάς.

Το αρχικό πλάνο, προέβλεπε ότι η αγορά θα στηριχτεί για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση αλλά με πόρους που θα προκύψουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα «γεννηθούν» ουσιαστικά από τις ίδιες τις υψηλές τιμές στην αγορά ενέργειας ώστε να μην επηρεαστεί ο προϋπολογισμός. Μόνο που πλέον με το τέλος της ενεργειακής κρίσης να μην είναι ορατό, είναι πλέον εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτοί οι πόροι θα αποδειχθούν αρκετοί. Το πρόγραμμα μάλιστα προέβλεπε ότι για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας, θα θεσπίζονταν και κριτήρια, εισοδηματικά ή περιουσιακά προκειμένου να μην είναι «οριζόντια» η στήριξη των νοικοκυριών καθώς προς αυτή την κατεύθυνση πίεζαν και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Μετά τις τιμές των τελευταίων ημερών που έχουν «τρομάξει» ολόκληρη την Ευρώπη ακόμη και την Γερμανία και την Γαλλία, είναι πλέον πολύ δύσκολο να μην ανατραπούν αυτοί οι αρχικοί σχεδιασμοί. Το να εξαιρεθούν νοικοκυριά λόγω κριτηρίων και να επιβαρυνθούν με 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στον χειμώνα, μάλλον ισοδυναμεί με πολιτική αυτοχειρία όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαΪκές οι οποίες έχουν ήδη αρχίζει να ανακοινώνουν μέτρα στήριξης και για το 2022 (σ.σ χθες η Ισπανία παρουσίασε πακέτο 25 δις. ευρώ).

Επίσης, γίνεται αντιληπτό στην κυβέρνηση ότι πρέπει να στηριχτεί το επιχειρείν. Ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν κλειδωμένες τιμές αναμένεται ότι θα κληθούν για «διαπραγματεύσεις» με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ενώ μικρομεσαίοι που ουσιαστικά δεν επιδοτούνται έρχονται αντιμέτωποι με λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς ανατιμήσεις τελικών προϊόντων. Είναι πολύ πιθανό, το 2022 να ξεκινήσει με πληθωρισμό ακόμη και άνω του 6% κάτι που είχαμε να δούμε στην Ελλάδα από τα χρόνια της δραχμής. Και αυτό το φαινόμενο θα χρειαστεί πολιτικές αποφάσεις οι οποίες πολύ δύσκολα θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα όπως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο προϋπολογισμός του 2022 θα είναι ελλειμματικός αλλά σαφώς λιγότερο σε σχέση με αυτόν του 2021. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος και το επόμενο διάστημα θα χρειαστούν «χειρουργικές» παρεμβάσεις καθώς το έτος που ξεκινάει δεν ενδείκνυται για δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς.