Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ο Ιμάμογλου για προσβολή του Εκλογικού Συμβουλίου
Τουρκία

Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ο Ιμάμογλου για προσβολή του Εκλογικού Συμβουλίου

Τούρκοι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης για τον δημοφιλή δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης - και πιθανό μελλοντικό, εκλογικό αντίπαλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - για φερόμενη προσβολή του εκλογικού παρατηρητή της χώρας.

Αφορμή για τη δίωξη του Ιμάμογλου ήταν οι δηλώσεις του κατά τις εκλογές για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου 2019.

Όταν καταμετρήθηκαν τα αποτελέσματα, ο Ιμάμογλου βρέθηκε νικητής με διαφορά 13.000 ψήφων έναντι του υποψηφίου που στήριζε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου προέδρου. Έπειτα από πιέσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΑΚΡ, αλλά και με τη στήριξη του ίδιου του Ερντογάν, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ακύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα και οι εκλογές επαναλήφθηκαν τον Ιούνιο του 2019.

Η δεύτερη αναμέτρηση γύρισε μπούμερανγκ στον Ερντογάν. Ο Ιμάμογλου κέρδισε και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυτήν τη φορά με 800.000 ψήφους διαφορά, ενώ χαρακτήρισε «ανόητη» την απόφαση του εκλογικού συμβουλίου να ακυρώσει τις εκλογές

Η κίνηση έρχεται καθώς η δημοτικότητα του Ιμάμογλου ξεπερνά εκείνη του Ερντογάν πριν από τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η δημοφίλια του Ερντογάν φτάνει στο χαμηλό όλων των εποχών καθώς αυξάνονται τα οικονομικά δεινά της χώρας.

Ένα δικαστήριο αναμένεται τώρα να αποφασίσει εάν θα εκδικάσει την υπόθεση. Ο Ιμαμόγλου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών και ενός μηνός, εάν καταδικαστεί.

Mε πληροφορίες από Reuters