Αντιμέτωπος με κατηγορίες για οργανωμένη εμπορική απάτη ο πρώην CEO της VW

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για οργανωμένη εμπορική απάτη ο πρώην CEO της VW

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες συνωμοσίας για διάπραξη οργανωμένης εμπορικής απάτης, με σημαντικές πιθανότητες καταδίκης του,  ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο που ασχολείται με την υπόθεση του σκανδάλου για τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το δικαστήριο του Μπράουνσβάικ στη Γερμανία, κοντά στην έδρα της Volkswagen, διεύρυνε τη λίστα των κατηγοριών πέρα από την απάτη, περιλαμβάνοντας την οργανωμένη εμπορική απάτη.

Ο Βίντερκον και άλλα στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τον ρόλο που έπαιξαν επιτρέποντας να κυκλοφορήσουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της εταιρείας με παράνομο λογισμικό που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.

Επειδή τα οχήματα της Volkswagen εξέπεμπαν περισσότερους ρύπους από αυτούς που έδειχναν οι μετρήσεις, θα έπρεπε να υπόκεινται σε υψηλότερη φορολογία, κατά συνέπεια τα πρώην στελέχη της εταιρείας θα αντιμετωπίσουν και κατηγορίες φοροδιαφυγής και ψευδούς διαφήμισης, πρόσθεσε το δικαστήριο.

Το σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε από τις αμερικανικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2015, στοίχισε στην Volkswagen πάνω από 30 δις. ευρώ σε δικαστικά έξοδα, πρόστιμα και αποζημιώσεις, κυρίως στις ΗΠΑ.