Αντιμέτωπο με την «απόλυτη καταστροφή» το Αφγανιστάν - Μάχη με τον χρόνο για απεγκλωβισμούς

Αντιμέτωπο με την «απόλυτη καταστροφή» το Αφγανιστάν - Μάχη με τον χρόνο για απεγκλωβισμούς

Τον κίνδυνο της «απόλυτης καταστροφής» αντιμετωπίζει πλέον το Αφγανιστάν, όπως προειδοποίησε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ για τη χώρα. Η ίδια έκανε λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή, τονίζοντας την ανάγκη  όχι μόνο για τρόφιμα, αλλά και ιατρικά εφόδια. Την ίδια ώρα, στενεύει το χρονικό όριο που έχουν στη διάθεσή τους οι χώρες της Δύσης για τον απεγκλωβισμό των συνεργατών τους, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις από διεθνείς οργανισμούς για παροχή χείρας βοηθείας προς τους αντιπάλους των Ταλιμπάν, που παραμένουν στη χώρα, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο ενός πραγματικού πογκρόμ.    

«Αν καθυστερήσουμε για τις επόμενες έξι ή επτά εβδομάδες, θα είναι πολύ αργά. Οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα. Πρέπει να βρούμε φαγητό τώρα και να το μεταφέρουμε στις κοινότητες των επαρχιών, προτού μπλοκάρουν οι δρόμοι από το χιόνι», επισήμανε η Mary-Ellen McGroarty μιλώντας στον Observer.

Πεινασμένοι, άστεγοι και οικονομικά κατεστραμμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν οι Αφγανοί την επομένη της αποχώρησης των δυτικών δυνάμεων από την Καμπούλ, προειδοποιεί τους παγκόσμιους ηγέτες ο ΟΗΕ.

Επτά Αφγανοί νεκροί
 

Εντωμεταξύ, ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή το πρωί ότι επτά Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες χάους. Με την οργή για τις εξελίξεις να αυξάνεται στο Αφγανιστάν και διεθνώς, οι ηγέτες της G7 έχουν ήδη προγραμματίσει συνάντηση, για τις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να συντονίσουν τη στάση τους. 

Από την Καμπούλ, καταφθάνουν μηνύματα απελπισίας, καθώς οι πολίτες της χώρας απειλούνται από το πογκρόμ που εξαπολύουν οι Ταλιμπάν κατά οποιασδήποτε φωνής αντίστασης, αλλά και από την οικονομική παράλυση και τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού, που απαιτούν την άμεση ανάληψη διεθνούς δράσης.  

Παρόλο που οι ηγέτες των Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μετριοπαθή διακυβέρνηση, διατηρώντας τον υπουργό Υγείας και τον δήμαρχο της Καμπούλ, ανθρώπους του προηγούμενου καθεστώτος, στις θέσεις τους, τα πρώτα δείγματα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από μέρους τους, στις 15 Αυγούστου, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τις εξαγγελίες τους.

Το χάος και η αιματοχυσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι μόλις ένα μέρος της εφιαλτικής πραγματικότητας που βιώνουν οι κάτοικοι της αφγανικής πρωτεύουσας, τις τελευταίες μέρες. Ενώ τα στελέχη των διεθνών οργανισμών και των ξένων δυνάμεων που παραμένουν στη χώρα, διαμηνύουν ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου τις δεσμεύσεις των Ταλιμπάν για αμνηστία. 

ΝΑΤΟ: Τουλάχιστον 20 νεκροί την τελευταία εβδομάδα, στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών, αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

«Η κρίση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι δυσάρεστη. Επικεντρωνόμαστε στο να απομακρύνουμε όλους τους ξένους όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σημειώνεται ότι τα πλήθη που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο αυξάνονται κάθε ημέρα, την τελευταία εβδομάδα, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες διπλωμάτες και πολίτες τους, όπως και πολλούς Αφγανούς.

«Οι δυνάμεις μας κρατούν αυστηρές αποστάσεις από τις περιοχές έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να αποφύγουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ζ. Μπορέλ: Δεν προλαβαίνουμε 
 

Οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν την παρέμβαση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προειδοποίησε χθες Σάββατο, ότι είναι «αδύνατη» η απομάκρυνση όλων των Αφγανών που έχουν συνεργασθεί με τις ξένες δυνάμεις μέχρι τις 31 Αυγούστου, χρονικό όριο που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της παρέμβασης των εν λόγω δυνάμεων στη χώρα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μία τραγωδία εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν και πρέπει να ωθήσει τους Ευρωπαίους να αποκτήσουν ικανότητες στρατιωτικής επέμβασης για να αντιμετωπίσουν τις προσεχείς κρίσεις που παραμονεύουν στο Ιράκ και στο Σάχελ. Πρόσθεσε τέλος, ότι είναι αναγκαίες οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. «Αν θέλεις να βγάλεις έξω το προσωπικό σου, πρέπει να μιλήσεις με τους Ταλιμπάν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υποδοχή των μεταναστών
 

Αντιδράσεις, όπως είναι αναμενόμενο, προκαλεί και το ζήτημα της υποδοχής των αναμενόμενων μεταναστευτικών ροών. Στην χθεσινή έκκληση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προς όλες τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν πρόσφυγες απάντησε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σ. Κουρτς, ο οποίος τόνισε ότι αντιτίθεται ξεκάθαρα στην εκούσια υποδοχή περισσότερων αφγανών προσφύγων.   

Την ίδια ώρα, η Τουρκία διαμηνύει ότι θωρακίζεται, υψώνοντας τείχος κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν, ενώ και οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Με τις συμπληρωματικές εργασίες «οχύρωσης» του Έβρου – πέραν του φράκτη- να εξελίσσονται σχεδόν ακατάπαυστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αυτοψία στα νέα έργα πραγματοποίησαν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταβαίνοντας σε στρατιωτικά φυλάκια κατά μήκος του ποταμού.

Παρέμβαση Τόνι Μπλερ

 

Η πτώση της Καμπούλ εκτός από το ότι φέρνει αντιμέτωπους τους πολίτες του Αφγανιστάν με τον κίνδυνο της απόλυτης καταστροφής και την ΕΕ αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μεταναστών, «προκαλεί τις επευφημίες κάθε τζιχαντιστικής ομάδας ανά τον κόσμο».

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου. Σημειώνεται ότι ο Μπλερ ήταν εκείνος που έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στην επέμβαση στο Αφγανιστάν, το 2001.

 Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Eνδέχεται να επιτάξει αερομεταφορείς για την απομάκρυνση ατόμων από την Καμπούλ

Φον ντερ Λάιεν: Έκκληση προς όλες τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Ταλιμπάν: Ανησυχία για τα όπλα που έπεσαν στα χέρια τους - «Στήνουν» κυβέρνηση

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν αφγανούς πρόσφυγες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κόσοβο

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για το Αφγανιστάν

Συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν: Προς ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για το Αφγανιστάν

Μέρκελ: Ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε με τρομακτική ταχύτητα