Αντιμέτωπη με… διπλό πρέσινγκ η κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης

Αντιμέτωπη με… διπλό πρέσινγκ η κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης

Ήταν μια βαθιά «ανάσα» η πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου τα τελευταία 24ωρα καθώς το ασύλληπτο όριο των 180 ευρώ για μια μεγαβατώρα του συγκεκριμένου καυσίμου, έγινε 105 ευρώ. Αντίστοιχα, και οι τιμές του ρεύματος έπεσαν και πάλι κάτω από τα 200 ευρώ με αποτέλεσμα να συμπιεστεί (λίγο) και η τιμή χονδρικής στα επίπεδα των 243 ευρώ για ολόκληρο τον Δεκέμβριο.

Από την άλλη όμως, ήρθαν τα αυστηρά ωράρια για τη διασκέδαση και την εστίαση, ήρθαν και οι περιορισμοί στα γήπεδα και απλώθηκε και πάλι η ανησυχία για το ενδεχόμενο ακόμη πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Από την άλλη, ουδείς αισθάνεται σίγουρος ότι η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας λίγα 24ωρα πριν αλλάξει ο χρόνος δεν είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμη φάση ηρεμίας πριν από την καταιγίδα. Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά; Είναι θέμα χρόνου η κυβέρνηση να δεχτεί διπλό πρέσινγκ για νέα μέτρα στήριξης με στόχο τόσο την αντιμετώπιση της ενεργειακής όσο και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Άλλα τα περιθώρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022 και άλλα τα περιθώρια στον προϋπολογισμό του 2021 και του 2020.

Πολλές οι συμπληγάδες αυτή τη φορά. Πώς θα εξηγήσει το οικονομικό επιτελείο στους ιδιοκτήτες των εκατοντάδων ή και χιλιάδων επιχειρήσεων εστίασης ότι το να μπαίνει λουκέτο στις 12 το βράδυ δεν συνιστά πρακτικά «λουκέτο»; Και πώς θα πείσει ότι το 2022 δεν μπορεί να υπάρξει μια ακόμη επιστρεπτέα προκαταβολή; Είναι θέμα ημερών να φουντώσει η συζήτηση για το τι θα γίνει με αυτές τις επιχειρήσεις και φυσικά με τους εργαζόμενούς τους. Και αν δε χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και για άλλους κλάδους, η πίεση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Από την άλλη, οι αναλυτές περιμένουν νέα «επεισόδια» στην ενεργειακή κρίση. Και οι καταναλωτές περιμένουν από την κυβέρνηση ένα πακέτο μέτρων στήριξης και για το 2022. Δεν θα είναι εύκολο να περάσουν οι «αποκλεισμοί» νοικοκυριών με κριτήρια. Μόνο που τα κριτήρια τα απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτό και θα πρέπει να επιβληθούν. Το πόσο χαλαρά θα είναι θα καθορίσει και την έκταση της δυσαρέσκειας. Από την άλλη, υπάρχει ο… κόσμος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει παραλάβει ήδη απίστευτους λογαριασμούς ρεύματος. Και εκεί η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη των κρατικών ενισχύσεων. Πώς θα τα ξεπεράσει όλα αυτά; Θα είναι δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες.