Αντιμέτωπη με χρεοκοπία και κρίση ρευστότητας η Ρωσία
Scope Ratings στο Liberal

Αντιμέτωπη με χρεοκοπία και κρίση ρευστότητας η Ρωσία

Με τις κυρώσεις της Δύσης να έχουν παγώσει τις οικονομικές δραστηριότητες στη Ρωσία και να οδηγούν στη διεθνή απομόνωση, η Scope Ratings απαντά σε ερώτημα του Liberal στο κατά πόσο η ρωσική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης «τα capital controls και οι κυρώσεις της Δύσης εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να εξυπηρετήσει το χρέος της, με τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα να ενισχύονται».

Όπως δηλώνει η Scope Ratings: «Οι έλεγχοι κεφαλαίων που έχουν επιβάλει οι ρωσικές αρχές ως απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του ρωσικού κράτους να εξυπηρετήσει το χρέος του. Αυτά τα μέτρα δείχνουν αυξημένο κίνδυνο και αβεβαιότητα όσον αφορά την προβλεψιμότητα της πολιτικής της Ρωσίας. Θα έχουν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθιστώντας τη Ρωσία πιο ευάλωτη σε τραπεζικές κρίσεις και κρίσεις ρευστότητας, καθώς επίσης αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος περαιτέρω αρνητικών ενεργειών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για το ρωσικό δημόσιο βραχυπρόθεσμα.»

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα Moody’s και Fitch υποβάθμισαν στην κατηγορία «junk» την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας. Οι οίκοι αξιολόγησης ειδικότερα υποβάθμισαν τη Ρωσία κατά έξι βαθμίδες, λέγοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις έθεσαν σε αμφιβολία την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος και θα αποδυνάμωσαν την οικονομία.

Η Fitch υποβάθμισε τη Ρωσία σε «Β» από «ΒΒΒ» με το outlook να είναι αρνητικό. Αντίστοιχα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε επισημάνει την πιθανότητα υποβάθμισης, μείωσε επίσης την αξιολόγηση της χώρας κατά έξι βαθμίδες, σε Β3 από Baa3.

Η Fitch ανέφερε ότι το μοναδικό προηγούμενο για μια τόσο μεγάλη υποβάθμιση έξι βαθμίδων ήταν η Νότια Κορέα το 1997. «Η αυστηρότητα των διεθνών κυρώσεων ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τους κινδύνους μακροοικονομικής σταθερότητας, αποτελεί τεράστιο σοκ για τα θεμελιώδη πιστωτικά στοιχεία της Ρωσίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει την προθυμία της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος», αναφέρει στην έκθεσή της η Fitch.

Επισημαίνει, δε, ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που απαγορεύουν οποιεσδήποτε συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα είχαν «πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ρωσίας από οποιεσδήποτε προηγούμενες κυρώσεις», καθιστώντας ένα μεγάλο μέρος των ρωσικών διεθνών αποθεμάτων άχρηστο για συναλλαγματική παρέμβαση.