Λευκορωσία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με συλλήψεις προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με συλλήψεις προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης

Στο κέντρο του Μινσκ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες συλλήψεις προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης. Αξίζει να επισημανθεί ότι για να αποφύγουν τη σύλληψη, δήλωσαν ότι σκοπός της συγκέντρωσής τους ήταν η συλλογή υπογραφών προς υποστήριξη των προεδρικών υποψηφίων. Κατά την προεκλογική περίοδο, οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν συλλάβει δεκάδες ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών blogger Σεργκέι Τικχάνοβσκ και Νικολάι Στατκεβίτσι.

Σύμφωνα με το Εuronews τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έντονες επικρίσεις μεταξύ τόσο των παρατηρητών της Ε.Ε., όσο και διαφόρων πολιτικών ακτιβιστών στη Λευκορωσία που ανησυχούν για την ορθότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε σχετική δήλωση για το θέμα: «Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι ζωτικής σημασίας. Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να διασφαλίσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό αγώνα εν όψει των εκλογών της 9ης Αυγούστου. Όλοι οι ακτιβιστές που κρατούνται αυθαίρετα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Το κράτος δικαίου πρέπει να γίνει σεβαστό. Ο λαός της Λευκορωσίας ζητάει δημοκρατικές εκλογές».

Να σημειωθεί ότι η Λευκορωσία είναι ένα από τα έξι μετασοβιετικά κράτη που συμμετέχει στην Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ε.Ε. με σκοπό την ενίσχυση του εκδημοκρατισμού και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ε.Ε. τονίζει ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Xτες, μάλιστα, συνελήφθη ο Βίκτορ Μπαμπάρικο, έντονος επικριτής του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, και από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης. Ο Μπαμπάρικο, πρώην επικεφαλής της εμπορικής τράπεζας Belgazprombank, ανακρίθηκε για τις κατηγορίες φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου στην Λευκορωσία, Ιβάν Τέρτελ, ανέφερε ότι ο Μπαμπάρικο συνελήφθη επειδή φέρεται να «προσπάθησε να πιέσει μάρτυρες και να αποκρύψει στοιχεία προηγούμενων εγκληματικών ενεργειών», με τον τελευταίο όμως να καταγγέλλει τις ενέργειες των αρχών στο πλαίσιο εκστρατείας εκφοβισμού, καθώς ακολούθησε έλεγχος στην οικία του, ενώ οι δικηγόροι του δεν είχαν δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι Βίκτορ Μπαμπάρικο δεν έχει ακόμη εγγραφεί στην προεκλογική λίστα υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο στη Λευκορωσία, αλλά η εκστρατεία του έχει ήδη συλλέξει 425.000 υπογραφές, ενώ απαιτούνται μόλις 100.000 για να κατέβει κάποιος υποψήφιος.

Η εν λόγω σύλληψη είναι ένα από τα πολλά περιστατικά τα τελευταία χρόνια που έχει πυροδοτήσει η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, του κύριου μετόχου της Belgazprombank, η οποία ζητά στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου η Λευκορωσία να συνεχίσει να λαμβάνει φτηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Η κράτηση του Μπαμπάρικο έσυρε χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους που σχημάτισαν μια αλυσίδα μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων στο κέντρο του Μινσκ, κουνώντας τις λευκοκόκκινες σημαίες της χώρας που χρησιμοποίησε η αντιπολίτευση και φώναζαν «Ελευθερία!».

Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, που κατηγορεί τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Belgazprombank για διαφθορά, επιδιώκει την ανανέωση της θητείας του για έκτη συνεχόμενη φορά στην ψηφοφορία στις 9 Αυγούστου. Κατέχει την προεδρική θέση από το 1994.