Αντιεμβολιαστικό κίνημα. Στο ίδιο έργο θεατές

Αντιεμβολιαστικό κίνημα. Στο ίδιο έργο θεατές

Τέτοιες μέρες πριν από 6 χρόνια, 3.558.450 συμπολίτες μας γεμάτοι άγνοια, ενθουσιασμό, επαναστατικό οίστρο και δραχμικές ονειρώξεις, ψήφισαν στο δημοψήφισμα να πετάξει ο γάιδαρος. Το μόνο που κατάφεραν, πέρα από το χορέψουν περιχαρείς στην Πλατεία Συντάγματος, ήταν να δουν τα όνειρα τους να αποκαθηλώνονται μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα.

Τελικά ο γάιδαρος δεν πέταξε. Οι προσδοκίες των 3.558.450 συμπολιτών μας, διαψεύσθηκαν. Αποδείχτηκε ότι οι αντικειμενικές οικονομικές συνθήκες, δεν μεταβάλλονται δια της ψήφου. Αποδείχθηκε ότι ούτε τα χρέη, ούτε οι δεσμεύσεις, αλλά ούτε και οι υποχρεώσεις, εξαφανίζονται ως δια μαγείας, δια της ψήφου.

Το ευχάριστο είναι ότι τελικά η χώρα δεν εκτροχιάστηκε. Πόνεσε πολύ και υπέφερε, τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία, αλλά δεν πέρασε στην απέναντι όχθη, σε μια ανεπίστρεπτη πορεία.

Το δυσάρεστο είναι ότι οι μαθητευόμενοι μάγοι, όχι μόνο δεν πήραν το μάθημα τους, όχι μόνο δεν αντελήφθησαν το μέγεθος της καταστροφής και του χάους που μας οδηγούσαν, αλλά εξακολουθούν να αρλουμπολογούν ασύστολα, πετώντας δεξιά και αριστερά συνθήματα και σοφιστείες κενές περιεχομένου. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που μας καλεί «να υιοθετήσουμε ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό, που να είναι ενάντια και εντός του συστήματος».

Οι ίδιοι μαθητευόμενοι μάγοι, πρωταγωνιστούσαν στη δημιουργία και στη διόγκωση του κινήματος των αγανακτισμένων. Συμμετέχοντας στις δήθεν συνταγματικές συνελεύσεις και στις αποκαλυπτικές συζητήσεις, τυλίγοντας τους αδαείς, τους επιπόλαιους και τους ταλαιπωρημένους πολίτες στα δίχτυα του αντισυστημισμού που πωλούσαν ξεδιάντροπα, τη στιγμή που οι ίδιοι είχαν θωρακίσει και εξασφαλίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό, απέναντι στους πειραματισμούς που υπόσχονταν.

Οι ίδιοι μαθητευόμενοι μάγοι είχαν υποστηρίξει το κίνημα του «δεν πληρώνω» στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και στα διόδια. Είχαν φουσκώσει τα μυαλά των αφρόνων και των κτυπημένων από την κρίση, οδηγώντας τους τελικά σε ένα αδιέξοδο. Διότι ούτε τα δάνεια σβήστηκαν, ούτε τα χρέη χαρίστηκαν. Αλλά και τα πρόστιμα από την μη πληρωμή των διοδίων και οι αγωγές από τις δολιοφθορές στις μπάρες και στα κουβούκλια των σταθμών, έφτασαν στους πολίτες που «παρασύρθηκαν» από το αντισυστημικό μένος, όσων ήθελαν απλά να κάνουν ρεσάλτο στη εξουσία.

Ένα παρόμοιο κίνημα είχε συγκροτηθεί στη χώρα, βασισμένο πάνω στα 600 δισ. ευρώ που «μας χρωστούσαν κάποιοι». Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις διαδικασίες στησίματος του δικτύου Σώρρα ανά την Ελλάδα και στις μαζικές αγωγές κατά όσων «απέκρυπταν» την ύπαρξη αυτού του φανταστικού πλούτου. Και εδώ την πλήρωσαν και πάλι οι πολίτες που από το υστέρημα τους νοίκιαζαν γραφεία, πλήρωναν συνδρομές, χρηματοδοτούσαν εκδηλώσεις και έδιναν αμοιβές σε δικηγορικά σχήματα.

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Διότι μια τέτοια αποτυχημένη κατάληξη θα έχει και το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Κάποιοι από τους «όψιμους αντισυστημικούς αγωνιστές» είτε θα νοσήσουν, είτε θα καταστραφούν οικονομικά, είτε θα βρεθούν μπλεγμένοι με το νόμο. Τσαρλατάνοι, επίδοξοι πολιτικοί, κατ’ επάγγελμα αντιδραστικοί, θρησκόληπτοι και επαναστάτες συγκροτούν ένα ετερογενές συνονθύλευμα, που θέτει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας απέναντι στο ολοένα και πιο επικίνδυνο υγειονομικό περιβάλλον. Και ναι, φαντάζομαι ότι άλλη μέθοδος από την πειθώ δεν υπάρχει, στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, πέρα από τις πρωτοβουλίες που είχε λάβει η κυβέρνηση. Όμως κάτι πρέπει να γίνει.

Ασφαλώς μέσα σε αυτό το κίνημα συμμετέχει και κόσμος φοβισμένος. Κόσμος που σαστισμένος παρακολουθούσε τις παλινωδίες των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και κόσμος που έχει πέσει στην παγίδα των δηλώσεων ορισμένων ηγετικών στελεχών του Σύριζα, αλλά και του αρχηγού του, για το «ξεστοκάρισμα των εμβολίων» και άλλων επικίνδυνων και αντιεπιστημονικών δηλώσεων. Και μπορεί οι μαθητευόμενοι μάγοι, μέχρι πρότινος να επιθυμούσαν την κατάρρευση του συστήματος υγείας, την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, προς άγραν ψήφων. Ωστόσο τα πράγματα σήμερα, είναι πολύ πιο σοβαρά. Διότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι ανεμβολίαστοι και οι αντιεμβολιαστές. Κινδυνεύει το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κλείνω, με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην βουλευτή του Σύριζα Κώστα Δουζίνα, για να ξεκαθαρίσουμε μέσα στο μυαλό μας, αν ο Σύριζα, "βάζει πλάτη" στη μάχη κατά της πανδημίας, ή αν στηρίζει το αντιεπιστημονικό και σκοταδιστικό κίνημα των αντιεμβολιαστών: «αλλά αυτό που σίγουρα πετυχαίνουν τα μέτρα είναι ένας νέος κάθετος διαχωρισμός του πληθυσμού σε εμβολιασμένους και μη. Το εμβόλιο προστίθεται στις απαράδεκτες διακρίσεις που το φιλελεύθερο σύστημα προσπαθεί τυπικά να απαγορεύσει: το φύλο, την φυλή, την θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Όπως στο Νοτιοαφρικάνικο apartheid ή στα διαφορετικά εστιατόρια, λεωφορεία και σχολεία για μαύρους και άσπρους του Αμερικάνικου Νότου, ένα εμβολιαστικό apartheid θα διαιρέσει κάθετα την κοινωνία. Και ο μόνος τρόπος για να αστυνομευτεί είναι κάποια στάμπα στο πρόσωπο ή ένας αριθμός στο μπράτσο».