Αντιεισαγγελέας είπε «όχι» στην αναίρεση, η Ξένη Δημητρίου την άσκησε

Αντιεισαγγελέας είπε «όχι» στην αναίρεση, η Ξένη Δημητρίου την άσκησε

Προσωπική απόφαση αποτελεί η αναίρεση επί του βουλεύματος για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντινα που άσκησε η Ξένη Δημητρίου. Ο αντιεισαγγελέας που είχε την υπόθεση εξέφρασε αρνητική γνώμη, στηρίζοντας το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση από τις 15 Μαΐου εξέφρασε αντίθετη άποψη. Μάλιστα όπως αναφέρει το dikastiko.gr χθες το πρωί έθεσε τη γνώμη του υπόψη της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, υποστηρίζοντας πως το «βούλευμα έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων»

Συντάχθηκε δε, με το σκεπτικό του βουλεύματος του συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου,  σύμφωνα με το οποίο ο Δ. Κουφοντίνας παραμένει «επικίνδυνος και αμετανόητος» και για τον λόγο αυτό  δεν συντρέχουν οι «ουσιαστικές προϋποθέσεις» για να του χορηγηθεί νέα άδεια. 

Όμως  η Ξένη Δημητρίου προχώρησε στο αίτημα αναίρεσης του βουλεύματος, επικαλούμενη παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Πέραν αυτού υποστηρίζει ότι οι δικαστές του Βόλου προχώρησαν σε εσφαλμένη ερμηνεία των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα στην περίπτωση του Δ. Κουφοντίνα και επισημαίνει πως κακώς το δικαστικό συμβούλιο εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, αφού δέχτηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας.

Σημειώνεται ότι μετά τις εξελίξεις αυτές η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την ερχόμενη Τρίτη, το οποίο θα αποφασίσει αν θα υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης ή θα απορρίψει το αίτημα της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση αναίρεσης του βουλεύματος, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου θα συνεδριάσει εκ νέου με άλλη σύνθεση για να κρίνει ξανά το αίτημα χορήγησης αδείας του Δ. Κουφοντίνα.