ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Αντίδραση του MLB για τον νέο περιοριστικό νόμο της Τζόρτζια

Αντίδραση του MLB για τον νέο περιοριστικό νόμο της Τζόρτζια
AP PHOTO

Τα επαγγελματικά σπορ στις Η.Π.Α. έχουν αποδείξει τον τελευταίο χρόνο ότι απαντούν με πράξεις στην (ρητορική) απορία αν «η πολιτική χωρά στον αθλητισμό;». Ή το αντίθετο... Η λίγκα του μπέιζμπολ το επιβεβαίωσε περίτρανα με την απόφαση να ανακαλέσει τη διοργάνωση του All Star Game του MLB για το 2021 από την Ατλάντα, ως απάντηση στο νέο νομοσχέδιο της πολιτείας της Τζόρτζια που στερεί εκλογικά δικαιώματα σε μαύρους κατοίκους της.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, υπέγραψε νόμο για εκτεταμένη αναθεώρηση των πολιτειακών εκλογών που είχε προταθεί από τους Ρεπουμπλικάνους. Η πρόταση περιλάμβανε νέους περιορισμούς στην ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου και μεγαλύτερο νομοθετικό έλεγχο στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Η πλευρά των Δημοκρατικών και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν πως στερεί δικαιώματα σε συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων.

Ο κομισάριος του MLB, Ρομπ Μάνφρεντ, πήρε ξεκάθαρη θέση σε συνεννόηση με τις ομάδες και την ένωση παικτών μπέιζμπολ, αφαιρώντας από την Ατλάντα τόσο το All Star Game όσο και τη διοργάνωση του ντραφτ της λίγκας. Ο κ. Μάνφρεντ εξήγησε πως «αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας και τις αξίες που έχουμε είναι να ανακαλέσουμε τη διοργάνωση από τη Τζόρτζια».

Μοναδική ομάδα που διαφώνησε ήταν οι τοπικοί Ατλάντα Μπρέιβς, οι οποίοι επιθυμούσαν να φιλοξενήσουν τις δύο εκδηλώσεις και για αγωνιστικούς και για οικονομικούς λόγους. Πολλές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εταιρίες ενοικίασης οχημάτων) κερδίζουν πολλά από αντίστοιχες διοργανώσεις. Το All Star Game του 2000 στην Ατλάντα είχε φέρει έσοδα 49 εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη, ενώ αυτό του 2019 στο Κλίβελαντ είχε φτάσει στα 65 εκατ. δολάρια.

Την απόφαση της λίγκας του μπέιζμπολ στήριξε η ένωση παικτών, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν αλλά και ο πρώην «πλανητάρχης», Μπαράκ Ομπάμα. Ο τελευταίος, 44ος Πρόεδρος, έγραψε στο Twitter ότι «συγχαίρουμε το MLB για τη στάση που έλαβε σχετικά με το θέμα των εκλογικών δικαιωμάτων για όλους τους Αμερικανούς».

Το MLB έγινε το 2020 το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα στην Αμερική που προσχώρησε επισήμως στη μη κομματική Civic Alliance, «ώστε να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση ενός μέλλοντος στο οποίο όλοι θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν», όπως εξήγησε ο κομισάριος Μάνφρεντ. Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, πάντως, του απάντησε πως «το άθλημά σας υποχώρησε στον φόβο, στον πολιτικό οπορτουνισμό και σε φιλελεύθερα ψέματα...».