Αντίδραση Μόσχας στις απειλές Ερντογάν για νέα επίθεση στην Ιντλίμπ

Αντίδραση Μόσχας στις απειλές Ερντογάν για νέα επίθεση στην Ιντλίμπ

Άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας στη δήλωση του Ερντογάν ότι είναι «θέμα χρόνου» μια νέα επίθεση των τουρκικών στρατευμάτων στην Ιντλίμπ με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Ιντλίμπ «είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο». 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Μόσχα πρόσθεσε ότι Ρωσία και Τουρκία θα συνεχίσουν τις επαφές τους για την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Δημοκρατίας και των ενόπλων δυνάμεων της Συριακής Δημοκρατίας η οποία θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Ήμασταν ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο στο Σότσι (…) και σταματήσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι αφού αντάρτες και τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από την Ιντλίμπ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο κ. Πεσκόφα ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τηλεφωνική επικοινωνία (μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ερντογάν). Ωστόσο οι πρόεδροι έχουν στενή επαφή και, αν χρειαστεί, μια τηλεφωνική επικοινωνία μπορεί να συμφωνηθεί κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες», τόνισε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα, ο Τ. Ερντογάν, κατά την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές του κόμματός του AKP για την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, ανέφερε πως «αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στην Ιντλίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς».

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού κάλεσε για ακόμη μία φορά τον συριακό στρατό να αποσυρθεί από κάποιες περιοχές στην Ιντλίμπ ως το τέλος του μήνα, επισήμανε ότι «πρόκειται για τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας. Μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι θέμα χρόνου».