Αντιδράσεις στα Σκόπια για το εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων

Αντιδράσεις στα Σκόπια για το εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βόρεια Μακεδονία η παρουσίαση του νέου εμπορικού σήματος για μακεδονικά προϊόντα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, με τον Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει ότι η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, της οποίας η σύσταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, «θα επιλύσει μόνιμα το θέμα των εμπορικών σημάτων των προϊόντων που προέρχονται από την περιοχή Μακεδονία».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κληθείς να σχολιάσει το σλόγκαν «Macedonia the GReat»,  σημείωσε πως «καθένας έχει το δικαίωμα να προβάλλει δικά του συνθήματα, να ονομάζεται Σύνοδος Θεσσαλονίκης ή Ένωση Βιομηχάνων ή παρόμοια. Τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών όσο και τα διεθνή πρότυπα υποδεικνύουν σαφώς πώς επιλύονται αυτού του είδους τα ζητήματα».

«Εμείς», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ, «αυτό το ζήτημα το έχουμε ενσωματώσει στη Συμφωνία των Πρεσπών, βάσει της οποίας έχει ήδη συσταθεί και πρέπει να ολοκληρωθεί η σύσταση της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία από κοινού θα επιλύσει μόνιμα το θέμα των εμπορικών σημάτων των προϊόντων που προέρχονται από την περιοχή Μακεδονία, η οποία μας ενώνει».

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εξεύρεση μόνιμης λύσης σε αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει «μία ακόμη γέφυρα ενοποίησης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» όσον αφορά την οικοδόμηση φιλίας, της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και του στόχου για αυτή την περιοχή «να προχωρήσουμε όλοι μαζί προς τα εμπρός».

Η μονομερής προβολή εμβλήματος, υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ, δεν είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, «ωστόσο οι μόνιμες νομικές λύσεις καθορίζονται μέσω της διεθνούς τεχνογνωσίας, η οποία θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί».

«Σήμερα σε εμάς είναι το Made in Macedonia και στο πνεύμα της Συμφωνίας αυτό θα πρέπει να το λύσουμε», τόνισε για να προσθέσει: «Εάν κάποιος με ρωτούσε προσωπικά, έχουμε μία υπέροχη ιστορική περιοχή Μακεδονία. Γιατί να μην είναι για όλους Μακεδονία; Εμείς έχουμε ήδη διαφοροποιηθεί με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ότι δηλαδή πράγματι είμαστε το βόρειο τμήμα αυτού του ιστορικού τμήματος της περιοχής Μακεδονία. Κάποιος είναι στο νότιο τμήμα, κάποιος στο ανατολικό τμήμα αυτής της περιοχής. Βέβαια όλοι μας έχουμε διαμορφωθεί ως ξεχωριστά κράτη. Μπορούμε μέσα από τις λύσεις σε τέτοια ζητήματα να οικοδομήσουμε ενότητα και συνοχή ώστε να είμαστε ακόμη πιο σεβαστοί από τον δυτικό κόσμο», δήλωσε, σύμφωνα με το MIA, ο Ζάεφ.

Αντίδραση του ΥΠΕΞ

Σε δημοσιεύματά τους οι ιστοσελίδες «Republika» και «Radio Free Europe» αναφέρουν πως το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας δεν είχε ενημερωθεί για το διαφημιστικό σλόγκαν “Macedonia the GReat”, ενέργεια που -όπως αναφέρεται- «υποσκάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν στις ενημερωτικές ιστοσελίδες πως το ΥΠΕΞ «εκτιμά ότι μια τέτοια μονομερής προσέγγιση της επίλυσης των ζητημάτων, τα οποία, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να ρυθμίζονται από κοινού εκ μέρους των επιχειρηματικών κοινοτήτων, δεν είναι η πλέον κατάλληλη προσέγγιση για τον σεβασμό και την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία».

«Εκτιμούμε», ανέφεραν οι ίδιες πηγές στα Σκόπια, «ότι αυτού του είδους τα ζητήματα θα πρέπει να προσεγγίζονται μέσω του διαλόγου και με την συμβουλευτική βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τις εμπορικές επωνυμίες, τα εμπορικά σήματα και τις προστατευόμενες ενδείξεις. Η μονομερής προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει στην υπονόμευση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να έχει αρνητική επιρροή στις μέχρι στιγμής προσπάθειες και επιτεύγματα μεταξύ των δύο χωρών, που αποτελούν παράδειγμα υπέρβασης των διμερών προκλήσεων. Η προσέγγιση που εφαρμόστηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, εκλαμβάνεται ως πιθανό μοντέλο για την υπέρβαση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ άλλων χωρών».

Ακόμη οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει προθεσμία τριών ετών για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων σχετικά με τα εμπορικά σήματα.